2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Rétvári szerint az a pedagógus keresi majd a legtöbbet, aki a legtöbbet teszi a gyerekekért - Hat napig tüntetnek a Kossuth téren a státusztörvény ellen

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 19:30
Rétvári szerint az a pedagógus keresi majd a legtöbbet, aki a legtöbbet teszi a gyerekekért - Hat napig tüntetnek a Kossuth téren a státusztörvény ellen

Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentnek kedden benyújtott új pedagóguséletpálya-törvényről az M1 Aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Minden eddiginél hosszabb ideig, hat napon keresztül tüntet majd Budapesten a bosszútörvényként elhíresült, a pedagógusokról szóló törvényjavaslat ellen a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nagyon sok egyeztetés volt, összesen 21 kör, a 21. az Európai Bizottság volt, a huszadik a parlamenti pártok, és korábban tucatnyi esetben szakszervezeteknek is lehetősége volt módosításokat tenni - közölte az államtitkár. Hozzátette: a szakszervezetekkel "paragrafusról paragrafusra végigmentek" a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben, vagy teljes egészében megállapodni és több ponton módosítani a törvényjavaslatot.

Rétvári Bence példaként említette, hogy szakszervezeti kérésre hatról három hónapra csökkentették a határidőt a munkaviszony megszüntetésénél, továbbá, hogy a kötelező továbbképzéseken nem hatvan, hanem 55 éves korig kell részt venni. "Erről a szakszervezetek kevesebbet beszélnek, hogy amiket kértek, azoknak egy jelentős részét befogadtuk" - mondta az államtitkár.

Kijelentette: a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy legyen egy önálló, az ő tevékenységükre szabott jogállása a pedagógusoknak, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. A másik cél, hogy a béremelésnek teremtsük meg az alapjait - folytatta Rétvári Bence. Kifejtette: most 114 féle bérbesorolási kategória van, nagyon bonyolult a rendszer. A törvényjavaslat alapján ebből egy teljesítményarányos bérezési rendszer lesz, öt bérsávval, amelyeken belül az egyéni teljesítmény elismerésére nyílik lehetőség.

Az fogja megszabni a tanár bérét, hogy a diákokkal mennyire odafigyelően, odaadóan foglalkozott az előző tanévben, "mit tudott segíteni a gyerekeknek, hogyan haladtak előre a tanítványai, menyire innovatív módszereket alkalmazott", illetve a tanórákon kívül "milyen többletet tett bele"

- magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte, számít majd a hátránycsökkentésben, illetve a tehetséggondozásban nyújtott teljesítmény is.

Eddig elsősorban az életkor és a végzettség alapján történt a bérezés, most lehetővé válik, hogy "elismerjük azt, amit a gyerekekért tesznek", "a fizetésében is meg tud jelenni, százezres nagyságrendű összegben" - közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta, ezzel a legjobb tanárokat lehet leginkább a pályán tartani, és a fiatalokat ösztönözni, hogy ne hagyják el a pedagógus pályát, "hiszen a lemorzsolódás a legnagyobb veszély".

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár ugyancsak hangoztatta, hogy három hónapig egyeztettek a törvényjavaslatról, és érdemi módosítások történtek a szakszervezetek javaslatai alapján. Kitért arra, hogy rengeteg "álhír, riogatás" volt, például a kötelező óraszám kapcsán, ami nem változik.

"Azt szeretnénk, ha végre megérkeznének az uniós forrásaink, és ezzel egy nagyon nagy léptékű, 75 százalékos béremelést tudnánk megvalósítani 2025-ig" - szögezte le Rétvári Bence.

Megjegyezte: "a baloldali képviselők sportot űznek abból, ki tud több új feltételt szabni ahhoz, hogy az EU-s források megérkezzenek. Felfoghatatlan, miért a pedagógus béremelésben akadályozza a kormány terveit a baloldal" - tette hozzá az államtitkár -, hiszen "ez pénz abban a pillanatban menne tovább a pedagógusokhoz".

"Felfoghatatlan felelőtlenség, hogy valaki az európai parlamenti mandátumát arra használja, hogy megakadályozza azt, hogy a pedagógusok 2025-re átlagosan nyolcszázezer forintot tudjanak keresni" - fogalmazott Rétvári Bence.

„Készen kell állunk minden áldott nap!” – Hat napig tüntetnek a Kossuth téren a státusztörvény ellen

A törvénytervezet vitája és elfogadása vélhetően a jövő héten lesz, ám mivel ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert, a két szervezet hétfőtől területfoglalási engedélyt kért a Kossuth térre a hatóságoktól. A törvény ellen tüntetnek majd június 12-től egészen június 17-ig.

A maratoni, hatnapos tüntetéshez egy Facebook-eseményt is megosztottak:

„Ellehetetlenítenék azt is, hogy kiálljunk az elveinkért, a jövőnkért, a gyerekekért. Eltitkolják, mikor tárgyalnak a bosszútörvényről, ezért készen kell állnunk minden áldott nap, mert nem tudhatjuk, MIKOR CSAP LE A KORDONKORMÁNY!” – fogalmaztak a Facebook-esemény leírásában a szervezők.