2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön

Tóth Rózsa, 2023. június 09. - 20:45
Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön

Egy sükösdi homokbánya megbontott falát lakták be partifecskék, 2100 költőüreget számláltak meg a madarászok. Ez most a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A tulajdonos augusztusig leállította a bánya ezen részén a homok kitermelését annak érdekében, hogy a védett partifecskéket semmi se zavarja meg a költésben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A partifecskék viszonylag későn, áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ha fészkelésre alkalmas homokfalat találnak, ott szívesen megtelepednek. A sükösdi homokbánya kora tavasszal megbontott fala is hívogató volt számukra, hamarosan „szitává lyuggatták” az apró madarak az 50-120 cm mélyre vájt költőüregeikkel. A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Tamás Ádám, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető sikeres egyeztetésről számolt be a homokbánya tulajdonosával, a Na-Turfa Kft-vel, akik pozitívan és együttműködően álltak hozzá a megkereséshez.

A védett partifecskék zavartalan költésének biztosítása érdekében augusztusig leállították a bányának ezen a részén a homok kitermelését.

Az olyan hosszú távú vonuló madarak, mint például a partifecske egyedszáma sajnos egyre csökken nem csak Magyarországon, de egész Európában. A telelőhelyeken, a vonulás során, majd a fészkelőhelyeken is számos veszélynek vannak kitéve. Hazánkban a természetes fészkelőhelyek eltűnése, valamint a telepek zavarása és tönkretétele a legfőbb probléma.

A faj viselkedésével és vonulásával kapcsolatban sok kérdés vár még megválaszolásra. Éppen ezért a Felső-Bácskában és a szomszédos Alsó-Duna-völgyben már több mint 20 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése. A szakemberek többek között arra próbálnak választ kapni, hogy milyen arányban térnek vissza a hosszú és veszélyes vándorútról, mekkora az átmozgás a telepek között költési időben, valamint hogy az egyes példányok mindig ugyanarra a telepre térnek-e vissza vagy akár távolabbi költőhelyet is választanak?

Sükösdön több szervezet összefogásában valósult meg 1145 partifecske gyűrűzése a múlt hétvégén. Ahogy az elmúlt években, úgy most is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület munkatársai, önkéntesei vettek részt az akcióban.

Tamás Ádám arról is beszámolt, hogy Sükösdön is több gyűrűs példányt fogtak vissza a két nap gyűrűzései során. Volt olyan, amelyiket Szerbiában, míg mást Nagykarácsonyban, Sumonyban vagy éppen Mocsán gyűrűztek a korábbi években vagy csak éppen pár nappal korábban. Ez mutatja, hogy elég nagy területen derítik fel az egyedek a fészkelésre alkalmas helyeket, valamint van átjárás a telepek között. A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A videót a sükösdi telepről itt nézhetik meg:

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, Kiskunmajsán egy cég telephelyén lévő termőföld-deponia megbontott függőleges parfalában telepedtek meg és már a tojásokon ültek május végén a partifecskék.

Fotó és videó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság