2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Tolna város, Fadd és Dombori a következő a sorban, ahol írtják a szúnyogokat

Tóth Rózsa | 2023. június 02. - 12:09
Tolna város, Fadd és Dombori a következő a sorban, ahol írtják a szúnyogokat

A vízparti településeken különösen nagy gondot okoz a lakosságnak a szúnyogok mennyisége. A csapadékos időjárás miatt megszaporodtak a vérszívók, a katasztrófavédelem hetek óta végzi a gyérítést Tolna vármegyei településein. A szúnyogírtásra az esti, napnyugta utáni órákban kerül sor, Tolna város és Fadd Nagyközség is közzétette, hogy mikor várhatók a gyérítés időpontjai.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

Május 31-én Bölcske, Madocsa és Paks térségében, június 1-jén Dunaföldváron, ma pedig Báta és Pörböly településeken végeztek földi kémiai gyérítést.

Ezt követően Tolna Város Önkormányzata is arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a település területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre 2023. június 6. napján, napnyugta utáni órákban. Pótnapokat is kijelöltek, mégpedig 2023. június 7-8. napjaira, ugyanebben az időben.

Az önkormányzat javaslatokat fogalmazott meg a lakosság részére, melyben kérik, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján az emberek lehetőség szerint gyűjtsék össze vagy takarják le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolják az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Kérik, hogy a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt mossuk meg. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad - figyelmeztetnek.

Felhívták a figyelmet, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Fadd Nagyközség Önkormányzata is közzétette a tervezett szúnyoggyérítés időpontjait. A kezelés pontos időpontja, mely Faddot és Domborit érinti: 2023. június 07. napja, szintén a napnyugta utáni órákban. Itt is ki lettek jelölve pótnapok: 2023. június 08-09. napjai, ugyanebben az időben.

Az önkormányzat közzétette az alkalmazott készítményre vonatkozó adatokat is. Ezek alapján Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert vagy Deltasect Plus ULV szúnyogirtó koncentrátumoat fognak használni a gyérítés során. A megnevezett szereket 0,6 liter/hektár mennyiségben fogják használni, mely kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja majd el. Melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, a hatóanyag néhány óra alatt lebomlik.

Fotó: Tolna Város Facebook oldala