2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 11o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Korrupcióellenes vizsgálat folyik egy magyar polgármester ellen - Erdélyben

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 07:50
Korrupcióellenes vizsgálat folyik egy magyar polgármester ellen - Erdélyben

Vizsgálatot folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere ellen - ezt maga az erdélyi elöljáró jelentette be szerdán.

Soós Zoltán közösségi oldalán tette közzé, hogy a DNA ügyészei arról értesítették: vizsgálat folyik ellene hivatali tisztségekbe való alkalmazások ügyében. Mint azt az MTI szemléje szerint írta, 2020-ban, polgármesterré való megválasztásakor átláthatóságot ígért a választóknak, ezért tartotta fontosnak, hogy maga közölje a vizsgálat tényét.

A nyomásgyakorlás és a politikai játszmák napirenden vannak, és mivel mindig is átláthatóságot ígértem, tájékoztatom önöket, hogy május 30-án a Marosvásárhelyi Területi Szolgálat Országos Korrupcióellenes Igazgatóságának (DNA) ügyészei arról tájékoztattak, hogy vizsgálat folyik ellenem egy olyan ügyben, amely a marosvásárhelyi városháza néhány alkalmazottjának hivatali státuszát érinti

- írta bejegyzésében a polgármester. A magyar közösség összefogása révén megválasztott elöljáró hozzátette, hogy az ügyészek által elmondottakat figyelembe véve együttműködést és átláthatóságot tanúsít, és meggyőződése, hogy az állami intézmények becsületesen végzik a munkájukat, "anélkül, hogy politikai vagy egyéb nyomásnak engednének".

A polgármester bejegyzését megelőző napon olyan felvételek jelentek meg róla, melyeken a DNA székhelyén látható

- írta az Agerpres román hírügynökség. A DNA ügyészei februárban szálltak ki a marosvásárhelyi városházára, amit a polgármesteri hivatal akkor közleményben megerősített. Mint írták, az ügyészek rendelkezésére bocsátották a kért dokumentumokat, és minden támogatást megadnak nekik a vizsgálat során.

Ennek előzménye, hogy tavaly januárban a Recorder bukaresti oknyomozó portál újságírói hangfelvételt tettek közzé, melyen a polgármester két tanácsadója, Marius Libeg és Ionela Ciotlaus a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei önkormányzati képviselőjének alkalmazását követelte a hivatal szociális osztályának vezetőjétől egy közalkalmazotti posztra.

Soós Zoltán akkor elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és megvált az érintett tanácsadóktól.

A Maszol beszámolója szerint emellett az elmúlt öt év alkalmazásainak felülvizsgálatát is kezdeményezte. Soós Zoltán a 2020-as romániai önkormányzati választásokon egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe a 43 százalékos magyar lakossággal rendelkező Marosvásárhelyen. Indulását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is támogatta.

A kiemelt kép forrása: Soós Zoltán Facebook-oldala