2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Rendőrautó rohant villamosba a Centrumnál, a szerelvény kisiklott

Tajthy Ákos | 2023. április 24. - 14:07
Rendőrautó rohant villamosba a Centrumnál, a szerelvény kisiklott

A balesetben senki nem sérült meg, az anyagi kár viszont jelentős. Az érintett belvárosi kereszteződésben már több hasonló baleset is történt a kilencvenes évek óta.

Rendőrautó rohant bele egy menetrend szerint közlekedő villamosba hétfőn délelőtt, április 24-én, vagyis a rendőrök napján Miskolc belvárosában. A re baleset helyszínére rövid idő alatt kiért a frisshirek.hu borsodi tudósítója, információi szerint a Centrumnál történt baleset következtében a villamos elhagyta a pályát, kisiklott és a Bató-ház előtti díszburkolaton állt meg.

A Centrumnál rövid idő alatt kíváncsiskodó járókelők tömege vette körbe a villamost és a rommá tört rendőrautót, melyek mindkét irányba eltárták a villamosközlekedést. A villamosmegállóban kettő, a közeli Szinvapark előtt újabb két villamos torlódott fel, az utasokat leszállították.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. azt közölte, hogy az eset miatt a Tiszai pályaudvar és a Malomszög utca között, az autóbuszok nem érintik a Centrum megállót. A villamospótló autóbuszt a Tiszai pályaudvar és a Soltész Nagy Kálmán utca között a villamosmegállóban, a Szinvapark/Centrum megálló helyett a 3A-s, 24-es, 32-es autóbuszok Szinvapark megállóhelyén, a Villanyrendőr villamosmegálló helyett a Villanyrendőr autóbusz megállóhelyen lehet igénybe venni. A Városház téren és a Malomszög utcán a villamospótló járatok a villamosmegállóban állnak meg.

A Centrum buszmegállókat érintő valamennyi járat a Villanyrendőr megálló felé közlekedik terelve.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének közlése szerint az eset 12.30-kor történt, a rendőrségi szolgálati autó ütközött a villamossal. Mint hozzátette,

a hatóság a következő körülményeket vizsgálja: használt-e a rendőrautó sofőrje megkülönböztető jelzést, működtek-e a jelzőlámpák a baleset idején és a folyamatba független szakértőket is bevonnak. Hozzátette, a balesetben nem sérült meg senki.

Munkatársunk információi szerint mindenesetre a közlekedési lámpák a baleset után is működtek, még az is, amelyiket részben letarolt a pályáját elhagyó villamos (mint a tudósító mondta: az izzók lógtak a lámpából, de rendületlenül mutatták a piros és szabad jelzéseket).

A Centrum kereszteződésben egyébként nem először történt hasonló baleset 1996 őszén egy friss jogsis sofőr rohant bele vadiúj Volkswafenjével egy FVV típusú villamosba. 2016 decemberének egyik éjjelén már a mostanival megegyező típusú Skoda villamosba, a 616-os pályaszámúba rohant bele egy, a Szentpáli utca felől érkező Opel. 2020 februárjában a 609-es számú villamosba rohant bele egy haszongépjármű, most pedig a 612-es számú Skodával „randizott” a rendőrautó. Az első három alkalomban kiderült: a gépkocsik nem adták meg az elsőbbséget a szerelvénynek.

Olyan is történt már ebben a kereszteződében, hogy rendőrautó ütközött villamossal: 2011 júliusában egy, a Malomszög felől érkező Tátra típusú villamosba rohant bele egy, a Miskolc Plaza felől érkező rendőrautó, amely használta a megkülönböztető jelzést. Abban az esetben mindkét rendőr megsérült, egyikük súlyosan, a koponyáján.

Ide kapcsolódó hír, hogy szombaton délelőtt a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút egyik szerelvényébe is belerohant egy autós a piros jelzést figyelmen kívül hagyva a Hegyalja utcai közúti átjáróban, a végállomástól három megállóra. A balesetben az autót vezető idős úr volt a vétkes, aki könnyebben meg is sérült.

Fotó: Tajthy Ákos