2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

"Cél, hogy Jászberény sportoló város legyen" - sportfórumot tartottak a városban

Lukácsi Katalin, 2023. március 24. - 19:15
"Cél, hogy Jászberény sportoló város legyen" - sportfórumot tartottak a városban

Széles körű társadalmi egyeztetés. Hányszor haljuk ezt a kívánalmat hazánk közéletében, amely lassan a rózsaszín álmok ködébe vész, olyan régen tapasztaltunk hasonlót. Jászberényben azonban kicsit más az élet mint általában véve Magyarországon. Ha máskor nem is, erre január 15-én a meglepetés eredményt hozó időközi választáson az ország is rácsodálkozhatott. Budai Lóránt polgármester és közössége a Közösen Jászberényért ugyanis egy sokakat érintő új rendelet elfogadására készül. Ezt azonban nem az éj leple alatt nyújtotta be a képviselő-testület elé, hanem arról nyilvános fórumot szervezett. Merre tovább jászberényi sportélet? Ezt vitatták meg a polgárok, a szakmai szervezetek és az önkormányzat képviselői. Így is lehet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amikor egy önkormányzati fórumon bármilyen fontos kérdésről legyen is szó, mégis az előadás elején máris az önkormányzati törvény azon passzusát idézik, hogy a városoknak kötelességük felelősen és biztonságosan gazdálkodniuk javaikkal, és erre külön is felhívják a figyelmet,

az nem sok jót jelent egy adott terület finanszírozása számára.
Az önkormányzat gazdálkodása akkor biztonságos, ha olyan gazdálkodási döntések születnek, amelyek nem veszélyeztetik az önkormányzat működését, illetve feladatainak ellátását

- volt olvasható abban a prezentációban, amelyet a jászberényi sportfórum eseményen adtak elő a város sportstratégiáját illetően, amelyről előzetesen már írtunk a frisshirek.hu-n, az előadást pedig el is küldték szerkesztőségünknek. Az idézett kijelentéssel azonban nehezen lehetne vitatkozni, különösen egy olyan válságos időszakban, mint a 2023-as esztendő.

Jászberény Önkormányzata azonban nem üzent hadat a sportnak, bár megjelentek azok a hangok is, akik a januári időközi választáson a polgárok egyöntetű döntése ellenére szeretnék kiélezni a feszültséget a berényi rangos sportszervezetek, a sportot szerető városiak és az önrkományzat között. Ezzel szemben határozottan cél fogalmaztak meg:

cél, hogy Jászberény sportoló város legyen.

A sportkoncepcióban az a célkitűzés is helyet kapott, hogy az önkormányzat fejleszteni szeretné a sportturizmust, és kiaknázni a sportban rejlő városmarketing potenciált. Igaz, felhívja a figyelmet a településen működő, akár nagymúltú szervezetek számára is, hogy amennyire csak lehet, ragadják meg az elérhető pályázati lehetőségeket. Sportot szerető kormányunk van, a vállalatok is szeretnek támogatóként egy-egy sikercsapat mellé állni, a felelősen gazdálkodó sportszervezetek tudják, hogy az igazi eredményességhez kevés az önkormányzati támogatás begyűjtése.

Az előadásban teljesen átlátható módon mutatták be, hogy mennyit költöttek az elmúlt években sportra a városban - panasz arra nem lehetett.

Sőt, volt olyan év, 2017-ben, amikor a város adóbevételeinek csaknem ötödét sportra fordították.

Talán ez kissé sok, gondolhatja a legnagyobb jégkorong vagy röplabda - ne adj Isten -, labdarúgó rajongó is a városban. Azon a sportszervezetek számára, akik szolidárisak az önkormányzati lét többi területével és a város többi polgárával és még felelősen is gazdálkodnak, azok számára ez természetes, akiknek nem, most lesz lehetőségük a következő években beletanulniuk ebbe a rendszerbe. A versenyképességük fejlődik majd általa, amely végülis részben sportszakmai fogalom.

A szűkös anyagi keretek között is 40 millió forintot szán a 26 ezres Jászberény sportra.

Egy szigorú, átlátható pályázati rendszer alakít ki a város, amely sérthet ugyan érdekeket, de végeredményben egy egészségesebb szakmai környezet alakulhat ki általa.

Az önkormányzati stratégiának ráadásul az egyik kiemelt eleme az, hogy a sport ne csak a sikersportágakról és profi sportról szóljon, hanem az egészségmegőrzésről és a jövő generáció neveléséről. A vezetőség azt vállalta, hogy mindent megtesz azért, hogy a város fiatalsága az aktív életmód eltöltéséhez minden szükséges eszközt megkapjon. Talán mégiscsak ez a legfontosabb, és ez garancia minden sportot szerető állampolgárnak Jászberényben.

Budai Lóránt polgármester az eseményről szóló beszámolójában kiemelte, hogy jövő héten tárgyalja majd a képviselő-testület a szóban forgó új rendeletet és szabályozást. Ezt azonban a lehető legszélesebb módon tervezték megvitatni, ezért is tartottak fórumot a Déryné Művelődési Ház nagytermében.

Köszönjük a tanulságos hozzászólásokat! A segítő szándékú szakmai javaslatokat a jövőben is örömmel vesszük és azokat – lehetőség szerint – beépítjük a rendeletalkotásba. Egy biztos: aki politikai és anyagi érdektől mentesen szeretne a város sportjáért, egészségéért és hírnevének öregbítéséért tenni, azoknak a jövőben is segítő partnerei kívánunk lenni

- összegezte tapasztalatait a polgármester. A frisshirek.hu-n a jövő heti testületi ülésről is beszámolunk majd.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala