2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Keményen kritizálta ellenfelét az indiai ellenzék vezetője - két év börtön jár érte

Sztipán Orsolya, 2023. március 23. - 14:03
Keményen kritizálta ellenfelét az indiai ellenzék vezetője - két év börtön jár érte

Egy indiai vezetéknévvel történt megjegyzése miatt rágalmazási ügyben találták bűnösnek India vezetőjét. Rahul Gandhit két év börtönbüntetésre ítélték egy 2019-ben történt eset miatt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Rágalmazási ügy miatt két év börtönre ítélték Rahul Gandhit, India ellenzéki vezetőjét

- írta meg a BBC. Még négy évvel ezelőtt történt incidens következménye a büntetés, amely arról szólt, hogy Gandhi egy választási gyűlésen Narendra Modi nevével kapcsolatban megjegyzéseket tett nyilvánosan.

Bár a büntetés szerint két évi börtönről van szó, Gandhinak lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen 30 napon belül.

Ezért a mondatért jár Indiában két év börtön

2019-ben a karnatakai állam választási gyűlésén azt mondta az indiai vezető:

Miért van, hogy ezeknek a tolvajoknak Modi a vezetékneve? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi.

A névvel való "játék" azért is tűnt felháborítónak, mert az említettek közül Nirav Modi egy éppen szökésben lévő gyémánt mágnás, Lali Modit pedig, aki a Premier League korábbi főnöke volt, egész életére eltiltották a krikett-től.

Gandhi azt a magyarázatot adta az említett megjegyzésre, hogy ő csupán a korrupcióra akarta felhívni a figyelmet.

A panaszt Purnesh Modi indiai kormányzó nyújtotta be a hatósághoz, mert úgy vélte, Gandhi megjegyzése minden Modi nevűt sért, minden Modi közösséget rágalmaz. Az indiai vezető ellen emiatt e panasz alapján indult az eljárás.

Gandhi Gandhit idézi

Az indiai Kongresszusi Párt Twitter-en azt üzente, hogy Gandhi fellebbezni fog,

harcolni fogunk és győzni fogunk

- írták a közösségi oldalon. Rahul Gandhi nyilvános nyilatkozatot egyelőre nem adott, de a Twitteren közzétett egy hindi nyelvű idézetet India függetlenségi vezetőjétől, Mahatma Gandhitól:

A vallásom az igazságon és az erőszakmentesség alapszik. Az igazság az én Istenem, és az erőszakmentesség az eszköz, hogy megszerezzem.

Az indiai vezető ügyvédje a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Rahul Gandhi az ítélet kihirdetése után a bírónak kijelentette: a megjegyzése a demokrácia érdekében történt.

A kiemelt kép forrása: Rahul Gandhi Facebook-oldala