2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Kisebb aszteroida fogja megközelíteni a Földet

frisshirek.hu, 2023. március 22. - 20:30
Kisebb aszteroida fogja megközelíteni a Földet

Egy kisebb aszteroida fog biztonságos távolságban elhaladni a Föld mellett március 25-én – írja a Live Science. A 2023 DZ2 jelű objektumot megfelelő kézi távcsővel akár a civilek is megfigyelhetik. Az északi féltekéről nézve az aszteroida egy lassan mozgó csillagnak tűnhet a délkeleti horizontnál, az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképtől keletre. A kisbolygó magyar idő szerint 20:52-kor lesz a legközelebb hozzánk.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hírt szemléző 24.hu írja, hogy az égitestet, amely Föld-közeli aszteroida, az Apollo-család tagja, a La Palma-i Csillagvizsgáló munkatársai észlelték elsőként 2023 februárjában.

Az objektum 45-100 méter átmérőjű lehet.

Amennyiben a 2023 DZ2 a jövőben eltalálná a Földet, úgy a komoly károkat okozhatna. De persze ettől nem kell tartani, az aszteroida biztonságosnak mondható, 173 ezer kilométerre halad majd el mellettünk. Mivel ez csillagászati szempontból meglehetősen kis távolságnak számíg, így persze a tudósok modelleznek, így a számítások szerint 2026. március 27-én a kisbolygó 1:430-as eséllyel csapódhat be, a pályája alaposabb megismerésével viszont a kockázat bizonyosan csökkenni fog az elkövetkező időszakban.

Fotó: pixabay.com