2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hamarosan elárverezik a világ legősibb Bibliáját

frisshirek.hu, 2023. március 22. - 14:23
Hamarosan elárverezik a világ legősibb Bibliáját

Elárverezése előtt kiállítják a világ legrégebbi ismert Bibliáját Tel-Avivban - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerdán, amelyet az MTI szemlézett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthetik meg az izraeliek csütörtöktől egy hétig a Sassoon-kódexet,

a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

A kéziratot májusban elárverezi New Yorkban a Sotheby's aukciósház. A kódexet előző tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby's közlése szerint a jelenlegi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy

régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál.

A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza.

A valaha talált legrégebbi bibliai szövegeket 1947-ben,

a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és az i. e. harmadik-első században készültek. A Sassoon-kódex jelenleg Londonban található, onnan érkezik Tel-Avivba. A továbbiakban Dallasban és Los Angelesben is bemutatják a nagyközönségnek, s végül májusban New Yorkba, a Sotheby'shez szállítják.

Az aukciósház becslései szerint akár 50 millió dollárt (18 milliárd forint) is adhatnak a kódexért,

ebben az esetben ez lesz a valaha legdrágábban elárverezett kézirat. Az eddigi rekordtartó az amerikai alkotmány első kiadású példánya, amelyet a Sotheby's Kenneth Griffin amerikai milliárdosnak adott el 2021-ben 43 millió dollárért. A tervezett árverésre bocsátásról korábban a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, és amelyben leírtuk azt is, miben tér el a héber és a keresztény Biblia. Ugyanis utóbbi nem pusztán a Jézus életét is magába foglaló, úgynevezett újszövetségi iratokkal gazdagodott, hanem az egyház kanonikusnak ismer el olyan, - de a zsidóság körében született szent könyveket is - amelyek nem képezik a héber Biblia törzsét.

A kiemelt kép forrása: ANU - Museum of the Jewish People Facebook-oldala