2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Aggódhatunk a Balaton vízállása miatt?

frisshirek.hu, 2023. március 20. - 15:58
Aggódhatunk a Balaton vízállása miatt?

Ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat a Balaton és a Velencei-tó vízszintjén, akkor az előzetes várakozások szerint a tavalyihoz hasonló lehet a két tó vízállása – írja honlapján az aquamagazin.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 centiméter volt. Januárban azonban a vízszint látványos emelkedésnek indult – köszönhetően a gyorsan lehulló nagy csapadékmennyiségnek -, így a hónap végére elérte a 95 centimétert. A vízszintemelkedés a szárazabb februárban lassult, de kitartott. A Balaton napi átlagos vízállása március 3-án 101 centiméter volt, jelenleg stagnál.

Ezeket a számokat a Balatonakalinál regisztrált napi átlagának és a tihanyi adatok napi átlagának átlagából számítják.

A Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, ezért egyre nagyobb a jelentősége a többletvíztározásnak, amellyel kivédhetők az aszályos időszakok következtében fellépő alacsony vízállások.

A vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, amely zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a partmenti területeken.

A Velencei-tóért is szoríthatunk

A Velencei-tó vízállását egyetlen helyszínen, Agárdnál rögzítik. Az év legelején Agárdnál hetven centimétert mértek, ám a januári jelentős mennyiségű csapadék hatására a vízszint a Velencei-tó esetén is emelkedésnek indult. A szakemberek szerint a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2023. január 23-án megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, és március 3-án már száz centiméteres vízállást mértek.

Forrás: aquamagazin.hu

Fotó: frisshirek.hu