2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Lóhere, sör, zöld szín- így ünnepelnek az írek Szent Patrik Napján

Sztipán Orsolya, 2023. március 18. - 17:59
Lóhere, sör, zöld szín- így ünnepelnek az írek Szent Patrik Napján

Március 17-e az írek napja, vagy ahogyan ők nevezik: a Paddy's Day. Nagy várakozás előzi meg a vidám napot, amikor hatalmas ünnepségeket, felvonulásokat rendeznek az írek nemcsak ország-, hanem világszerte.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Néhány napja ünnepeltünk mi, magyarok, szerte a világban. Nemzeti ünnepünkről többek között itt is írt a frisshirek.hu. 

Március 17-e az írek napja. A nagy ünnepen egy, az 5. században élő római-brit misszionáriusra emlékeznek, aki keresztény hitet vallott, és megalapította az addigi pogány Írországban a kereszténységet. Ő volt Patrik. Március 17-én, halála napján 1631 óta hatalmas ünnepségekkel, felvonulásokkal emlékeznek rá Írországban és világszerte egyaránt.

Nem sokat tudni a szent életéről, de ami széles körben elterjedt információ róla az az, hogy valahol Dél-Wales-ben született, és 16 éves korában ír kalózok rabszolgájaként élt Írországban- írja az irishmirror.ie. Ez az időszak nagy hatással volt lelki életére, a megvilágosodást abban a hat évben olyan szinten élte meg, hogy áttért a keresztény hitre.

Húsz évesen visszaszökött a családjához, majd Európában utazgatva gyűjtötte a tapasztalatokat, és mint misszionárius tért vissza rabszolgaságának helyszínére, Írországba.

Szimbólumok: zöld, lóhere

Wicklow-ban szállt le a hajóról, majd, mint püspök folyamatosan tanított, és keresztelte az ír keresztényeket. Beszédeiben a lóhere szimbólumát használta a szentháromságra utalva annak három levelével.

Több csodát is tulajdonítottak Patriknak, így például a kígyók kiűzését az országból, bár ezzel kapcsolatban több írásos ellenbizonyítékot is találtak, amelyek szerint már a 3. század óta, sőt már a jégkorszak után sem is voltak kígyók Írországban.

Március 17-én Szent Patrik halálára emlékeznek az írek, arra a püspökre, akit soha nem avattak hivatalosan szentté.

Számukra azonban Szent Patrik a védőszent.

Hatalmas ünnepségeket szerveznek ezen a napon a tiszteletére. Első alkalommal Floridában került erre sor 1601-ben. New Yorkban 1762 óta tartanak felvonulást ezen a napon. 1789-ben, az ír lázadás idején a zöld szín viselését összekötötték Szent Patrik nevével, így a mai napig zöldbe öltöznek az írek március 17-én.

Hivatalosan 1903 óta ünnep a Szent Patrik nap, amikor az első felvonulást megrendezték, de az államilag is megszervezett felvonulás 1931-ben történt csak meg, Dublinban.

Így ünnepelnek Szent Patrik napján az írek

A vidám ünneplést nagyon várják az írek. A Guinness sörből óriási mennyiség fogy ezen a napon, volt olyan év, mikor 13 millió pintnyi ír "folyékony kenyér" csúszott le a torkukon, és ilyenkor talán még a rendőrök is elnézőbbek az alkoholos befolyáltsággal szemben a felvonulásokon, mint az év többi napján.

Az írek nyakában ilyenkor egy feles pohár lóg, hogy az ünnepség alatti alkoholizálásban ne az ivóeszköz hiánya okozzon gondot.

A lóhere, és maga a zöld szín viselete elengedhetetlen ezen a napon.

A frisshirek.hu arról is beszámolt, hogy Dunaföldváron is ünnepeltek a Pannonia Bio munkatársai.

Az írek ünneplését pedig ezen a videón nézhetik meg:

Fotók: St.Patrick's day facebook oldala, pixabay, Körtvési Katalin