2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Családok ezrei kezdhetik el művelni a kertet

Fodor Orsolya | 2023. március 16. - 13:40
Családok ezrei kezdhetik el művelni a kertet

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak. A Jelenlét pontokon dolgozók a termőterület kialakításától egészen a betakarításig figyelemmel kísérik, szükség esetén segítik a családok munkáját.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője, Romhányi Tamás csütörtökön arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy idén tavasszal több mint száz kistelepülésen mintegy háromezer család kapcsolódik be a háztáji gazdaságok újraélesztését célzó részprogramokba. A résztvevők a legtöbb helyszínen nemcsak magot, vagy palántát kapnak, hanem gyakorlati útmutatást és szakmai tanácsokat is, a Jelenlét pontok munkatársai a kert felásásától a termés betakarításáig figyelemmel kísérik és segítik a családok tevékenységét.

A 2019-ben indult Felzárkózó települések program egyik alapvető célkitűzése volt a hosszú ideje parlagon maradt kertek, illetve a falvak belterületén található, gondozatlan földek megművelése. Az ország legszegényebb vidékein a mostani felnőttek már nem látták szüleiket, nagyszüleiket kertet művelni, a kertművelés alapjait újra meg kell tanítani az itt élő embereknek. 

A települések belterületén összenyitott hátsó kertekben több helyszínen is közösségi kerteket alakítottak ki, ahol szakemberek útmutatása mellett közfoglalkoztatásban dolgozó helyi lakosok művelnek többhektáros földdarabokat. 

A program kiemelt helyszínein – így többek között Tarnabodon, Rimócon, Martonyiban, Besenyődön, Tarpán, Zalakomáron – a közösségi kertek egyre jelentősebb szerepet töltenek be a helyi gazdaságban.

Néhány településen innovatív, víztakarékos termelési eljárásokat alkalmaznak, modern, fenntartható modelleket honosítanak meg, amelyek csökkentik az időjárással szembeni kiszolgáltatottságot, és tervezhetőbb, kiszámíthatóbb művelést tesznek lehetővé. 

A Felzárkózó települések program résztvevőinél több mint harminc mintakert működik, és ezek hatására egyre több és több család kezdi el a saját kertjét is művelni. A programba jelentkező helyi lakosok, miután felásták a kertjüket, könnyen termeszthető, az adott vidéken előforduló növények magjait kapják adományba, több helyen jellemzően céklát, répát, retket, babot, petrezselymet és salátát ültetnek. Más falvakban paprikát és paradicsomot termesztenek, ez utóbbiakhoz a korábbi tapasztalatok alapján 2023-ban nem magot, hanem előnevelt palántát kapnak a családok. 

A Jelenlét pontok munkatársai a termőterület kialakításától egészen a betakarításig figyelemmel kísérik, szükség esetén segítik a családok munkáját.

A Felzárkózó települések program jelenleg 118 településen zajlik, a falvakban kialakított Jelenlét pontokat húsz civil és egyházi szervezet működteti.

A legszegényebb településeken újraéledő háztáji termelés csökkenti a családok kiszolgáltatottságát, a saját szükségleteket meghaladó termény pedig a Tiszabőn, Gyulajon és Tiszaburán működő kézműves technológiával működő feldolgozó üzemekbe kerül, ahol modern, egészségtudatos étrendbe illeszthető krémek, lekvárok, csatnik, szörpök készülnek, amelyek egyre több helyen kereskedelmi forgalomban is megjelennek. 

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Majoros Árpád Csaba