2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Ellentmondásos magyar vezetőnek titulálta Orbánt a francia sajtó

Sz.O., 2023. március 15. - 10:00
Ellentmondásos magyar vezetőnek titulálta Orbánt a francia sajtó

Munkavacsorán tárgyalt a francia köztársasági elnökkel Orbán Viktor. Az Emmanuel Macronnal lezajlott eseményről a francia sajtó is beszámolt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök a párizsi Elysée palotában találkozott Orbán Viktor magyar kormányfővel. A tárgyalás egyik témája az ukrajnai háború volt.

További témákról is szó esett a megbeszélésen, még az Európai Tanács ülése kezdete előtt. A munkavacsora hétfőn este zajlott.

Orbán "ellentmondásos magyar vezető"

Az rfo.fr lap a magyar miniszterelnököt „ellentmondásos magyar vezetőként” titulálta. A megbeszélés témái között "iparpolitika, energia és migráció" szerepelt. A francia elnök hangsúlyozta az "európai országok egységét", az európai értékeket és a jogállamiságot. Azt mondta, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban Orbán nyíltan bírálja az EU álláspontját, és Oroszország elleni „közvetett háborúval” vádolja a nyugat politikáját, miközben tűzszünetre szólított fel.

A francia lap kitér arra is, hogy a „nacionalista vezető" (Orbán Viktor) több ízben is összeütközött az EU-val a jogállamiság ingadozó magyarországi tisztelete miatt.

Macronnak azonban sokkal Európa-pártibb a gondolkodása,

így ezzel kapcsolatban ezt a témát is érintette a francia politikus

A francia szóvivő úgy fogalmazott a találkozó előtt, hogy ez az elysée-i vacsora

„lehetőség arra, hogy megerősítsük az európai értékek fontosságát és az európai országok egységét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen szankciók alkalmazása Oroszország ellen”.

Macrontól többek között azt is várták, hogy meggyőzze Orbánt: Magyarországnak ratifikálnia kell Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Az Atlanti Szövetségből már csak a török és a magyar állam nem ratifikálta még, a többi 28 állam már megtette.

A francia lap szerint

Budapest kétértelmű álláspontot képvisel a 2022 februárjában kezdődött orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Ennek lehetséges okaként az erős orosz szénhidrogén-importtól erősen függésre gondolnak.

A hétfői munkavacsorán Macron és Orbán tárgyaltak az ipari versenyképesség és a migráció kérdéseiről is. A magyar miniszterelnököt a nem európai menekültekkel szembeni politikája miatt kritika érte korábban.

Orbán Viktor: Magyarország békepárti és az is marad

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatok aktuális témái mellett Európa jövőjének legfontosabb kérdéseiről tárgyaltak hétfő este Párizsban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Közlése szerint az ukrán-orosz háború kapcsán a miniszterelnök világossá tette, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország a háború kezdete óta békepárti és az is marad - írt mindössze ennyit a tárgyalásról a Magyar Távirati Iroda.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher