2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplénben is elindul az új ügyeleti rendszer

T.Á., 2023. március 14. - 17:40
Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplénben is elindul az új ügyeleti rendszer

A vármegyében tíz háziorvosi ügyeleti telephelyet és nyolc éjszakai ügyeletet alakítottak ki.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A következő hónap első napjával Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az egységes alapellátási ügyeleti rendszer - ezt Győrfi Pál, a munkát koordináló Országos Mentőszolgálat szóvivője néhány napja a miskolci mentőállomáson, az eseményről a minap.hu számolt be.

Mint mondta, a vármegyében tíz háziorvosi ügyeleti telephelyet alakítottak ki (Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Sárospatak és Edelény), éjszakai ügyeletből pedig nyolcat (Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros és Sátoraljaújhely). Április elsejétől Borsodban is a 1830-as telefonszámot kell majd hívni felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt - ügyeleti időben.

- Ha valaki rosszul érzi magát, súlyos panaszai, tünetei vannak, és nem várhat a következő rendelési időig, azoknak azt tanácsoljuk, hogy mielőtt útnak indulnának éjszaka, előbb hívják a 1830-as telefonszámot. A hívás a vármegye mentésirányító központjában, egy ügyeletirányító munkaállomáson csörög majd, ahol egy szakember fogadja a hívást. Neki az a feladata, hogy a beteg panaszainak ismeretében tanácsot adjon. Lehet, hogy pusztán ezzel is segíteni tud, de ha súlyos esetről - például vakbélgyulladásról, lázgörcsről, sztrókról, szívinfarktusról - van szó, akkor azonnal mentőautót riaszt a beteghez. Ha a probléma kevésbé súlyos, akkor az ügyeleti egység megy ki, és ellátja a beteget. De megmarad a lehetőség arra is, hogy valaki személyesen menjen be az ügyeletre éjszaka a vármegye nyolc pontján - részletezte Győrfi Pál.

Mint mondta, a betegek eloszlását, a demográfiai viszonyokat, az egészségügyi ellátórendszer felépítését egyaránt vizsgálták, és ezek alapján határozták meg, hol indokolt ügyeleti telephelyeket fenntartani, illetve létesíteni. "A koncepció része, hogy az ügyeleteket minél közelebb helyezik a sürgősségi ellátóhelyekhez, így Miskolcon a megyei központi kórházban kap helyet az ügyelet - ahogy a központi gyermek ügyelet is" - mondta a szóvivő.

A szóvivő azt kérte: délután 4 és este 10 óra között, ha nem akut a probléma, akkor a saját háziorvosnál, rendelési időben vegyék igénybe az orvosi ellátást.

Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója arról beszélt, hogy a vármegye mentőellátása kiemelkedő, 22 mentőállomásról és 2 mentési pontból 66 mentőegység végez szolgálatot minden nap, és ez az ellátás éjszaka is biztosított. Hozzátette, 16 kiemelt mentőegységgel rendelkeznek a vármegyében. A mentési kapacitás megmarad, és ezek mellett alakítják ki az ügyeleti pontokat a vármegyében - a gyerekügyelettel együtt - tíz helyen.

Ahogyan arról a frisshirek.hu korábban beszámolt, február 1-től kezdték el az új ügyeleti rendszer bevezetését, a betegnek a 1830-as központi telefonszámot kell innentől hívnia azokban a megyékben, ahol már él az új rendszer, ami február elején Hajdú-Biharban startolt. Takács Péter, Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára akkor elmondta, ezután Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével bővítik a rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével, és így, vármegyéről vármegyére haladva terjesztik ki azt.

Fotó: dehir.hu