2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktor: Egyre nagyobb az esély a világháborúra

frisshirek.hu, 2023. március 10. - 08:08
Orbán Viktor: Egyre nagyobb az esély a világháborúra

Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajulhasson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban. A kormányfő szerint a Nyugat háborús lázban ég, az infláció pedig év végére lehet 10 százalék alatti. Emellett szót ejtett a honvédség modernizálásáról, az emberek hazafias gondolkodásának megerősítéséről, és a „gyermekvédelmi” törvényről is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Orbán Viktor az rtl.hu összefoglalója szerint hosszasan beszélt a háborúról, elmondta mindazt, amit eddig is, honnan indult, mit kellett volna helyesen tenniük a benne lévő háborús feleknek, és persze a Nyugatnak meg Amerikába. "Gondoljunk vissza arra, hogy egy évvel ezelőtt még mindannyian abban reménykedtünk, hogy ez a fegyveres konfliktus nem terebélyesedik igazi háborúvá, vagy ha mégis akkor földrajzilag korlátozott lesz – mondta Orbán.

A háború sokkal durvább és kegyetlenebb lett, mint amire mindenki számított 

– tette hozzá. 

A miniszterelnök véleménye szerint két részre szakadt a világ: „A nemzetközi közvélemény élesen kettévált van a Nyugat és a többiek: a türkök, az arabok, a kínaiak és az afrikaiak, ők szorgalmazzák a béketárgyalásokat” – tette hozzá.

elutasítják a háborút, de a Nyugat háborús lázban ég. Az uniós vezetők megnyilvánulásait pedig már-már motivációs beszédként értékelte, akiknek semmi sem drága, emellett egyre halálosabb fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajulhasson

– összegzett, félelmeit kijelentve, sőt hozzátette, olyan is előfordult, hogy Ukrajnával szövetséges államok katonái lépjék át a határt, besegítve.

Orbán Viktor szerint a nyugati oldal legfőképpen érdekek mentén alakítja ki álláspontját, sőt az üzleti spekuláció is hangsúlyos a döntéshozatalban. „Ha szeretnének is angyalok lenni, ez ritkán valósul meg” – jegyezte meg, persze a sejtetésében konkrét államok nem szerepeltek, hiszen mint mondta, „van Magyarországnak enélkül is elég problémája”. 

Orbán a katonai kiadások a kötelező két százalékos szint felé emelését, ebben helyzetben azzal magyarázta, hogy Magyarország veszített háborúkat és veszített területeket, szóval tudjuk, mi történik ha egy ország nem elég erős. Szerinte emiatt

  • megfelelő erővel kell rendelkezni a békéhez.
  • Rendelkeznünk kell azzal a képességgel, hogy tudjuk mit kell tenni, ha baj van. Az országvédelmi tervvel alakítanák ki az ilyen jellegű ismereteket, legalább minden nagykorúnak tisztában kellene lennie azzal, hogy vészhelyzetben mi a teendő.
  • Kellenek azok az emberek, amelyek szükség esetén megvédik a hazát, ez a Magyar Honvédség. Tényleges ütőerővel, modern technikával kell rendelkezni. 

Azt is hozzátette, hogy a békéhez erő kell. Majd odaszúrt egyet az ellenzéknek: szerinte a baloldal „és a nemzetközi bekötöttséggel rendelkező csoportok” képviselik a háborút, míg a jobboldal a békepárti. 

A háború utáni állapotokról szólva azt mondta, hogy ennek a témának a megvizsgálásánál előbb a háború kimeneteléről kellene nyilatkozni. Ez viszont szerinte spekuláció lenne, és nem lenne helyes ha a felelős országvezetők erről nyilatkoznának, ez legyen a kutatók dolga. Persze neki és a kormánytagoknak is van erről elképzelése, de a nyilvánosságnak ezt nem mondhatják még el.

Azzal tisztában van, hogy nagy lehetőség nyílt azok előtt, akik szeretnék a hagyományos európai viszonyokat, a francia-német tengelyt megváltoztatni, mondta az Egyesült Államokra utalva, de persze érezhető volt mindez hazánkra vonatkoztatva is. Szerinte ugyanis a háború miatt az amerikaiak közvetlenül részt vesznek az európai élet kialakításában, mert ők vezetik az Ukrajnát támogató koalíciót, rajtuk áll, hogy sikeres-e a védekezés. A háború végét 2024-re várja, legalábbis beszédében megemlítette, hogy a kimetel a 2024-es amerikai elnökválasztás eredménytől is függni fog. Ha Donald Trump nyer, a republikánusok élén, akkor béke lesz, ez biztos - jelentette ki. A demokraták győzelmére nem vátzolt fel forgatókönyvet. 

Az inflációval kapcsolatban megismételte, hogy év végére már 10 százalék alatti lesz a pénzromlás, de azt még nem tudta megmondani, hogy milyen lesz a csökkenés üteme. Az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta, sőt érzése szerint ezt még a baloldal is elismeri.  

A gyermekvédelmi törvény szigorításáról szólva azt mondta, hogy Brüsszel és Budapest között okozhat ez újabb konfliktusokat. Három kérdésben kibékíthetetlenek az álláspontok:

  • menekültkérdés. „Pénzbüntetésre ítélik Magyarországot, amiért megvédi a határait”, Magyarország viszont a magyaroké, nem akarjuk a népesség összetételét megváltoztatni.
  • Háborúpártiak vannak Brüsszelben, „de mi békepártiak vagyunk”.
  • Gender-ügy. „Brüsszelben azt követelik, hogy a gyermeknevelés kérdésében szüntessük meg a szülők elsőbbségét”. Szerinte, ha az oktatásban átengedik ezt másoknak, egyszer csak azt vesszük észre, hogy a pedofil-bűncselekmények megnőnek Magyarországon.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala