2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Szolnokon nyílik meg a Bach Mindenkinek Fesztivál

frisshirek.hu, 2023. március 09. - 20:15
Szolnokon nyílik meg a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált: március 16-tól a Kárpát-medence száz településén kétszáz ingyenes programon csendül fel a zeneszerző muzsikája - közölte Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató a budapesti Bethesda Gyermekkórházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyről az MTI számolt be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A fesztivál nyitókoncertje március 17-én Szolnokon lesz a Városházán,

ahol az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei lépnek fel - mondta el Kovács Zalán László, hozzátéve, hogy a fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. Az esemény díszvendége is vármegyénkhez kötődik, hiszen

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa lesz.

Kitért arra, hogy a magyarországi programokon túl, a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Emellett idén a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai. Hozzátette:

idén átlépik a Kárpát-medence határait is, a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane is helyszínt ad a programoknak.

Kovács Zalán László ismertetése szerint a neves zenekarok, a Kossuth- és Liszt-díjas művészek mellett a minőség iránt elkötelezett zeneiskolai együttesek és szólisták, templomi kórusok és további előadók fellépései, valamint egyebek között zenetörténeti szakértők beszélgetései gazdagítják a programokat. Elmondta, hogy a jótékonysági hagyományt folytatva az idén

a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat az eseményeken,

melynek részleteiről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. Hoppál Péter miniszteri biztos, a Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnöke arról beszélt, hogy Johann Sebastian Bach az egyetemes zenetörténet legnagyobb alakja, akinek a munkásságából máig ható lelki táplálékot, művészeti élményt és lélekerősítő aktualitásokat nyerhetünk. Kiemelte:

a fesztivál a "kulturális akadálymentesítésen" keresztül megpróbálja eljuttatni Bach zenéjét az emberek széles rétegeihez: ennek jegyében lesznek koncertek kistelepüléseken, a fővárosban és a határon túl is.

A helyszínek sokszínűségét pedig jól mutatja, hogy Bach dallami felcsendülnek majd az aluljárókban, kórházakban, könyvtárakban, templomokban és a rendőrpalotában is.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a fesztivál fő időszakában mintegy 100 településen, 200 program valósul meg, a kórházi koncerteket a fő időszakon kívül rendezik meg. Az adományokat a kórház programjának támogatására fordítanák, amely abban segíti a betegeket, hogy fájdalommentessé tegye a kórházi tartózkodást.

A kiemelt kép forrása: a Bach Mindenkinek Fesztivál Facebook-oldala