2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Gulyás Gergely: Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján

frisshirek.hu, 2023. március 09. - 12:38
Gulyás Gergely: Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján

Az EU szankciós politikája miatt gázár emelkedésre számít a kormány - így indotta a mai kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közel két hetes kihagyás után. Szóba került, hogy mit tesznek a magas infláció ellen, beszélt az élelmiszer-árstopról, elmondta, addig maraadnak, amíg szükség lesz rájuk. Természetesen a gyermekvédelmi szabályok szigorítását is szükségesnek nevezte a miniszter. A pedagógusbéremeléről elmondta, hogy addig nem valósulhat meg, amíg Dobrevék blokkolják az EU-pénzeket. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az orosz agressziót továbbra is elítélik, a menekültekről pedig gondoskodik Magyarország.

Gulyás a magas inflációt csakis az ország energetekai kitettségével magyarázta, bár hozzátette, ha minden igen, túl vagyunk a csúcsponton. Az okokat keresni kell, de ez csakis külső okok között.

A kormány sokat tett az infláció csökkentése érdekében, mondta Gulyás. Megemlítette a kamatstopot, az új nemzeti tőkeholding rendszer létrehozását. A közgazdászok között komoly nézeteltérés van az élelmiszer-árstopok tekintetében, de a kormány döntése, amíg szükség van rá, marad.

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Gulyás, hogy „nagy lépést” szeretnének tenni, de továbbra is az EU-s pénzekre támaszkodnak a kérdésben. Felidézte a januári 10 százalékos emelést.

„Szeretnénk elérni, hogy 22 hónap múlva az átlagos pedagógusbér 800 ezer forint felett legyen”

– mondta.

„Ehhez az kéne, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább azt a pénzt, ami Magyarországot megilleti.”

Gulyás kijelentette, azzal, hogy a kormány hátát piszkálják késsel, azzal a pedagógusokat is bántják. Bízik benne, hogy az új jogállási törvény, amelyről még egyeztetnek, mindenkinek kedvező lesz, és a pedagógus-szakszervezetek is együttműködnek majd a kormánnyal. „A Belügyminisztérium által előterjesztett javaslat világos, egyértelműen meghatározza a feltételeket” – mondta.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán