2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Egy amerikai civil szervezet szerint tovább süllyedt a magyar demokrácia helyzete

frisshirek.hu, 2023. március 09. - 21:00
Egy amerikai civil szervezet szerint tovább süllyedt a magyar demokrácia helyzete

Tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete az amerikai Freedom House civil szervezet felmérése szerint. Bár már 17. éve folyamatosan romlik a demokráciák helyzete világszerte a szervezet jelentése szerint, a folyamat lassulóban van, és a Freedom House több pozitív példát is kiemelt a demokratikus átalakulásokra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Többek között Kolumbiát, Kenyát és Malajziát említették azon országok között, ahol bár vitatott volt a választások menete, békés volt a hatalomátadás. Több puccs is történt viszont tavaly Nyugat-Afrikában, és a koronavírus-járvány miatt is több korlátozó intézkedést hoztak világszerte a kormányok – a sajtószabadság helyzetét pedig aggasztónak nevezte a szervezet.

Még mindig Finnország, Norvégia és Svédország a legszabadabb országok - emeli ki a főleg amerikai kormányzati forrásokból finanszírozott Freedom House szerint, a lista végén Észak-Koreát, Eritreát, Türkmenisztánt, Dél-Szudánt és Szíriát sorolják fel. Emellett az Axios kiemeli, hogy a szervezet Kínát és Szaud-Arábiát „a legrosszabbak között is a legrosszabbaknak” nevezi.

Az Egyesült Államok szabadságindexe Románia és Panama szintjén mozog – azonban így is előtte jár Magyarországnak, ami 66 ponttal tovább rontotta a felmérésben eddig elért eredményeit.

De más megközelítésből még rosszabbnak nevezhető hazánk eredménye, hiszen Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, ami csak részben szabad.

Előttünk található Bulgária 79 ponttal és Románia is 83 ponttal ver kenterbe minket, de Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is előttünk áll, pedig ők még csak most állnak sorba, hogy beléphessenek az Európai Unióba.

A Freedom House indoklása szerint azért állunk a szabadságjogok tekintetében Lesotho, Bolívia és India szintjén, mert

„Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

A Pegasus szoftver felhasználását külön kiemelték, hogy hazánkban ezt mindenféle jogkövetkezmény nélkül használták politikusok és újságírók ellen. A kiberfegyver beszerzéséről elsőként a Direkt36 számolt be, a magyar kormány viszont sorosozva hajtotta el a Pegasus bevetésének miértjéről érdeklődő európai parlamenti képviselőket - foglalta össze a telex.hu.