2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Rettegnek a szülők a zalaegerszegi bombafenyegetések miatt. Ma egyeztet a tankerület a hatóságokkal!

Kovács Tamara, 2023. március 08. - 14:21
Rettegnek a szülők a zalaegerszegi bombafenyegetések miatt. Ma egyeztet a tankerület a hatóságokkal!

Mint a frisshirek.hu is írt róla, a zalaegerszegi középiskolákat már három alkalommal fenyegette meg egy magát Robby Gomeznek nevező ismeretlen. Mindhárom alkalommal hátborzongató verseket küldött, valamint arról tájékoztatta a nyolc érintett iskolát, hogy bomba van elhelyezve az intézményekben. Az első eset február 7.-én, majd február 27.-én, az utolsó fenyegetés pedig március 03.-án történt, a tűzszerészek eddig bombát egyik iskolában sem találtak. A szülőknél elfogyott a türelem, válaszokat követelnek, hatékonyabb hatósági munkát, a fenyegető elfogását, a tankerülettől pedig biztonsági lépéseket, akár az online oktatásra történő áttérést is szorgalmazzák.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

"Fel fogjuk robbantani az iskolát! Ezernyi magyar gyerek vére fog a levegőbe repülni! Köztetek vagyunk! Mindenki meg fog halni!

-írták többek között az oktatási intézményeknek.

A gyermekek, elsősorban az alsó tagozatosok rettenetesen megijedtek, nehezen dolgozták fel a pánikot, a félelmet. A diákok többsége az utcán vészelte át azt az időszakot, ameddig a szakemberek bombakereső kutyákkal és szerkezetekkel átkutatták az épületeket, volt olyan intézmény ahol a közeli meleg helyekre terelték a tanulókat, vagy a közelben lakókat egyszerűen csak hazaengedték, míg más iskolában a tornateremben, vagy a focipályán várták ki az átvizsgálás eredményét.

A szülők szerint, túl közel ahhoz, hogyha valóban bomba lett volna az épületben, a gyerekek többsége megsérülhetett volna. Ráadásul sokan megfáztak az esős, hideg időben. A tankerület sem állt a helyzet magaslatán, csak a harmadik bombafenyegetésről kaptak néhány iskolából értesítést a szülők a Krétában, a gyermekek voltak azok, akik értesítették a szülőket.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere is megszólalt az ügyben, Facebook-oldalán megerősítette:

A nyomozást nem helyben végzik, az üggyel a szakszolgálatok foglalkoznak, azonban az elkövető virtuális magánhálózatot (VPN) használ több országon átvezetett levelezéssel, így ezt nem egyszerű felderíteni.

A Blikk szerdán arról írt, hogy türelmetlenek a szülők és azt szeretnék, ha online folytatódna az oktatás, amíg el nem fogják a fenyegetőt. Az ATV úgy tudja, hogy az intézmény, a tankerület és a hatóságok szerdán egyeztetnek a történtekről. A szülők és diákok türelme azonban egyre csak fogy.

Komoly beszédtéma a szülők között is. Nagyon sok emberben félelmet is kelt, illetve rendkívüli módon megzavarja a tanulást. A fiam is érettségi előtt áll, és ezekben a napokban pont ez nem hiányzik. Rendkívül megdöbbentő eset ez, rejtélyes és érthetetlen, hogy ezt valaki miért csinálja

- mondta az ATV Híradójának egy zalaegerszegi édesapa, Paksi Zoltán.

Akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet, a már több mint tíz éve hatályban levő, súlyosabb büntetési tételek ellenére ezeknek a cselekményeknek a száma nem csökkent

- közölte Rinfel János ügyvéd a Blikknek, hozzátéve, hogy mivel több fenyegetésről beszélünk, így az alapesetben járó 3 év többszöröse is lehet a büntetés.

Fotó: frisshirek.hu