2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Magyarországnak több tisztelet jár - Még tovább csúszhat a finnek és a svédek NATO-csatlakozásának magyar megszavazása

frisshirek.hu, 2023. március 08. - 21:00
Magyarországnak több tisztelet jár - Még tovább csúszhat a finnek és a svédek NATO-csatlakozásának magyar megszavazása

Magyarországnak több tisztelet jár - jelentette ki a honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója után Stockholmban. Hende Csaba Finnországban pedig megmondta, miért kell „új alapra helyezni az egymás iránti tiszteletet és a megbecsülést”.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A honvédelmi tárca szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter hangsúlyozta: felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához. Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter elmondta: a találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba.

A honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte:

mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását, azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték Magyarországot a két ország politikusaitól.

"Magyarországnak több tisztelet jár, és ezért azt szeretnénk, hogyha a ratifikáció folyamata lezárul, akkor a jövőben partnerként és egymásban bízó szövetségesként tudjunk politikai párbeszédet folytatni" - szögezte le.

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta: keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra - írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Hende Csaba a fideszeseket győzködi, hogy álljanak a finn és a svéd NATO-csatlakozás mögé

Svédország és Finnország NATO-csatlakozása még tovább tolódik. Hende Csaba, a magyar küldöttség vezetője arról számolt be: többet kell dolgozni azon, hogy minden képviselő aggályait eloszlassák - írja a hvg.hu.

A kormány tárgyalódelegációt küldött a két országba, hogy tisztázzák a korábbi, vélt vagy valós vádakat, amelyeket a svédek, illetve a finnek Magyarországnak címeztek. A delegáció tárgyalásainak nincsen jogi kötőereje, így a látogatásuk eredményét is legfeljebb tapasztalatként hasznosíthatják majd a szavazáskor. A delegáció már megkezdte a tárgyalásokat a két országban, ám egyelőre nem tudtak beszámolni semmi biztosról:

Nem tudom megmondani, mikor és milyen döntés fog születni. Általában öt-hat hétig tart, amíg egy javaslat végigmegy a parlamenti döntéshozatali mechanizmuson

– mondta Hende Csaba, a Reutersnek, miután Helsinkiben finn törvényhozókkal találkozott, Hende hozzátette, hogy ő azon dolgozik, hogy a többség a ratifikációk mögött álljon.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala