2024.04.17., szerda - Rudolf
Miskolc: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Naperőműparkot épít Szombathely

Hajmási Judit | 2023. március 07. - 17:25
Naperőműparkot épít Szombathely

A városvezetés célja, hogy 2030-ra már teljes egészében ellássák a város intézményeit elektromos energiával, a saját hálózatukról.

Szombathely közgyűlése még 2015-ben fogadta el a Klíma- és Energiastratégiáját, majd 2021 decemberében a SECAP-ot. Már ekkor megfogalmazták a célt, amely ma elérhető közelségbe került, hogy jelentősen csökkentsék a város CO2 kibocsájtását, és a település intézményeinek energiafelhasználását is.

A specifikus cél három db, egyenként 480 kWp névleges AC oldali teljesítményű, tehát összességében 1440 kWp-es naperőmű létesítése a korábban lezárt területen.

A létesítés során három, önálló kiserőmű valósul meg, egyenként 8-8 inverterrel, a hálózatra való csatlakozást biztosító trafóval, kerítve és a közüzemi elektromos hálózatra csatlakozó, saját tulajdonú 11 kVA-s légvezetékkel és 22 kV-os termelői földkábellel. A létesítés rekultivált hulladéklerakó területén valósul meg, tehát nem növeli a művelésből kivett területek arányát és nem csökkenti a termőföldek mennyiségét sem.

A rendszer évente mintegy 1 684 800 kWh tiszta villamos energiát termel meg, amivel közel 30 %-kal csökkenti a város által a piacról beszerzett villamos energia szükségletet. A kiserőművekben megtermelt energiával közel 1575 tonna CO2 kibocsátást előzünk meg minden évben egy megbízható energiaellátást jelentő környezetbarát és klímabarát módon működő napelemes rendszer létrehozásával – áll az önkormányzat a frisshírek.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményében.

A projekt teljes költsége csaknem 800 millió forint, amely pályázati támogatással valósul meg.

A napenergia felhasználása tiszta, zöld energia, a tudomány mai állása szerint a legtisztább. A nap forrása kimeríthetetlen, nem keletkezik káros melléktermék, és a megépült erőművek energiafüggetlenséget biztosítanak a tulajdonosa számára – véli a BME OMIKK egyik tanulmányában.

A jövő tehát bekopogtatott Szombathelyre is, és a jelek szerint tárt karokkal fogadták.

Fotó: szombathely.hu