2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Martfűn végre egy magyar beruházó, nem környezetszennyező gyárát adták át

frisshirek.hu, 2023. március 08. - 08:35
Martfűn végre egy magyar beruházó, nem környezetszennyező gyárát adták át

Letették a saját fejlesztésű könyvkötő gépek gyártásával, valamint egyedi szerszámkészítéssel foglalkozó RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. új martfűi üzemének alapkövét kedden. A budapesti székhelyű cég új martfűi üzeme 1,617 milliárd forintos fejlesztés részeként épül fel. A beruházáshoz 808,85 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán a vállalat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
az új üzemcsarnok építésével nem csak a termelési terület bővül, hanem technológiafejlesztés is történik, illetve hatékonyabbá válik munkavégzés, ezáltal tovább nő a cég árbevétele

- mondta el Rigó Zoltán, RIGO Kft. ügyvezetője a rendezvényen, amelyről az MTI számolt be. Hozzátette: jelentős exportpiaci lehetőségeik vannak - a könyvkötőgépeken túl is - elsősorban az alkatrészgyártásban, a speciális megmunkálások terén, amely tevékenységek az exportpiaci árbevétel ötven-hatvan százalékát teszik ki. Rigó Péter, a RIGO Kft. másik ügyvezetője ismertette:

az új, 2798 négyzetméteres üzemcsarnok megépítésével a munkaszervezés és az anyagmozgatás koordináltabbá válik, a technológiai folyamatok észszerűbbek, követhetőbbek lesznek.

A felépülő üzemcsarnok építészetileg is közvetlenül kapcsolódik a meglévő csarnokokhoz, így az anyagmozgatás zárt térben történhet a technológiai trendnek és az ipar 4.0 elveinek megfelelően. Az ipar 4.0 szempontrendszerét figyelembe véve információs technológiafejlesztést is végrehajtanak, a beszerzés, a logisztikai terület, valamint a gyártásirányítás terén. A megvásárolni tervezett szoftver segítségével a mobil eszközökön áttekinthetően jeleníthetők meg az ERP-rendszer árumozgatási feladatai. A projekt során egy lézervágógépet is vásárolnak - mondta.

A beruházás előnyének nevezte, hogy szinte nullára redukálja a cég logisztikai költségeit. A lézervágást eddig Tiszaföldváron végezték, az azt követő munkafolyamatokat Martfűn. Ez a szállítmányozási terhek mellett elnyújtotta a gyártás idejét is, ami néhány napról most akár néhány órára, de legalábbis néhány műszakra rövidül.

A fejlesztésnek köszönhetően a cég gyártási hatékonysága harminc-negyven százalékkal nő, a megtakarítások miatt pedig több jut kutatás-fejlesztésre és új piacok meghódítására

- mondta, megjegyezve: a cég a világ minden tájára, hetvenkét országba exportál. Papp Antal, Martfű polgármestere az eseményen a fejlesztést a város életében meghatározónak nevezte,

különösen mert martfűi vállalkozó végzi.
A harminchárom éve alakult cégnél már csaknem száz ember dolgozik.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a beruházást üdvözölve elmondta, hogy rendkívüli érdek fűződik a vármegye különböző térségei közötti kiegyensúlyozottabb fejlődéshez, ennek jó példája lesz ez a fejlesztés.

A projekt befejezése 2024. szeptember 30-ra várható.

Mint írták: a vállalat szeretne megjelenni a DRUPA 2024 világkiállításon, amelyet négyévente Düsseldorfban rendeznek. A kiállítás lehetőséget ad az új termékek bemutatására, a vevők, nyomdászok igényeinek felmérésére és a jövőbeni fejlesztési irányok meghatározására.

A RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. 1990-ben alakult magyar, családi tulajdonban levő cég. A könyvkötőgép-gyártó cég tevékenysége a tervezéstől a gyártáson, fejlesztésén át egészen az elektronikus vezérlés tervezéséig és kivitelezéséig terjed. A nyilvános cégadatok szerint a RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. adózott eredménye 2021-ben 90 millió 750 ezer forint, egy évvel korábban 19 millió 180 ezer forint volt. A kft. 2021-ben 927 millió 811 ezer forint árbevételt ér el, míg 2020-ban 900 millió 431 ezer forintot.

A kiemelt kép forrása: Hubai Imre Facebook-oldala