2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kalapáccsal mért legalább tizenhat ütést mozgáskorlátozott feleségére az idős férfi Erdőtelken

frisshirek.hu | 2023. március 07. - 18:25
Kalapáccsal mért legalább tizenhat ütést mozgáskorlátozott feleségére az idős férfi Erdőtelken

Félkilós kalapáccsal támadt hitvesére egy idős férfi Erdőtelken. A Heves Vármegyei Főügyészség emberölési kísérlettel vádolja az elkövetőt, aki ötvenhét évi házasság után próbált véget vetni felesége életének. A vádhatóság azt kezdeményezte, hogy a törvényszék végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki a férfival szemben, egyben állapítsa meg, hogy ebből a büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra.

A főügyészség keddi közleménye szerint tavaly április 23-án, délben a külön lakrészben élő 76 esztendős férfi egy kalapáccsal a kezében átment a mozgáskorlátozott nejéhez, aki az ágyában pihent. A szobában férje minden előzmény nélkül rátámadt az asszonyra, miközben közölte vele, hogy „most meghalsz”. E szavak kíséretében a szerszámmal legalább tizenhat ütést mért a nőre – a fejére és a testére –, aki állapotánál fogva csak korlátozottan volt képes a támadás elhárítására. 

Az idős férfi ezután – mivel úgy gondolta, hogy az asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyekbe rövidesen bele fog halni –  magára hagyta a feleségét, és visszavitte a kalapácsot a fészerbe, a szerszámok közé.

Neje azonban még a bántalmazás alatt vészhívást tudott indítani a szomszédba a keze ügyében lévő mobiltelefonról. A szomszédasszony nyomban a helyszínre sietett, és segítséget nyújtott az ágyban fekvő, erősen vérző ismerősének, s ő értesítette a mentőket és a rendőrséget is.

A Heves Vármegyei Főügyészség szerint – a vádlott szándéka ellenére – a bántalmazás azért nem járt halálos eredménnyel, mert a megtámadott nő tőle telhetően megpróbálta hárítani a csapásokat, illetve a rugalmas ágymatrac és a párna jelentős mértékben tompította az ütések hatását.

A főügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a beszámítási képességében – részben alkoholizmusa miatt – enyhe fokban korlátozott elkövetőt.

A vádhatóság azt kezdeményezte, hogy a törvényszék végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki a férfival szemben, egyben állapítsa meg, hogy ebből a büntetésből nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a vádlottat a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a felmerült többszázezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Fotó: ugyeszseg.hu