2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin: Magyarország keresztény, mindegy hányan járnak templomba

frisshirek.hu, 2023. március 06. - 09:04
Novák Katalin: Magyarország keresztény, mindegy hányan járnak templomba

Amerikai vezető keresztény értelmiségiek előtt tartott előadást a magyarországi politikáról, annak keresztény alapjairól vasárnap Egyesült Államokbeli látogatásának első napján a magyar köztársasági elnök New Yorkban. Novák Katalin beszélt Magyarország kereszténységhez fűződő viszonyáról, a magyar politika ezt érintő elemeiről, valamint a keresztény gyökerek társadalmi hatásairól. A köztársasági elnök keresztény országnak nevezte hazánkat, függetlenül attól, hányan járnak templomba. Ettől eltérően pár éve Beer Miklós nyugalmazott püspök azonban megkérdőjelezte, hogy szabad-e keresztény országnak nevezni Magyarországot, és ne a politikai vezetők mondják meg, ki a jó keresztény.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Magyarország definíció szerint és sorsából fakadóan keresztény ország, ami a mindennapi életben is megjelenik. A rendszeres templomba járók számától függetlenül az életmód és a hagyományok keresztények

- mutatott rá az államfő a Bonum Commune Alapítvány szervezésében megvalósult eseményen, amelyről az MTI számolt be. Beszélt Magyarország üldözött keresztények védelmében tett lépéseiről is, amelyek - szavai szerint - eddig már egymillió embert értek el világszerte, és ahogy mondta ezáltal ma már a magyar emberek sokkal jobban odafigyelnek erre a kérdésre.

A magyar politika alapvetéseiről elmondta, hogy az egyén mellett a közösséget is prioritásként tekinti, amelyben az egyén szuverenitása mellett a nemzet és ország szuverenitása is kiemelt. A politikai intézkedésekben meghatározó a munka tisztelete, valamint az emberi élet és méltóság minden formájának, illetve a családok és gyerekek védelme és a felelősség ezekben - tette hozzá.

Az államfő a keresztény alapú politizálás példájaként bemutatta a magyar családpolitika elemeit és alapelveit.

Kiemelte, hogy ennek nem része az, hogy az állam bárkinek megmondja, miként éljen, de az feladata, hogy lehetőségeket biztosítson ahhoz, hogy az emberek gyermeket vállaljanak, ha úgy döntenek.

Ennek során a hagyományos családokat és családi értékeket támogatják

- jegyezte meg amerikai hallgatósága előtt többször utalva a 2012-ben életbe lépett magyar alaptörvény rendelkezéseire. Novák Katalin az ukrajnai háborúra is kitért, hangsúlyozva, hogy az a családoktól követeli meg a legtöbb áldozatot, már csak ezért is kell a békének és tűzszünetnek következnie, a keresztény értékek nevében lezárulnia a háborúnak. A háborút nem táplálni kell, hanem megállítani.

Gladen Pappin, a Dallasi Egyetem tanára, az esemény egyik szervezője, a budapesti Mathias Corvinus Collegium vendégprofesszora elmondta, fontosnak tartották, hogy az amerikai közönség is tudomást szerezzen a magyarországi politika alapelveiről, és megjegyezte, hogy

igaz, a magyar egy nagyon bonyolult nyelv, viszont amit közvetít nagyon világos gondolkodást tükröz.

Novák Katalin hétfőn részt vesz és felszólal az ENSZ egyik legnagyobb rendezvényén, a nőügyi bizottságának ülésén, ahol többek között a család fontosságáról fog beszélni.

Beer Miklós nyugalmazott katolikus püspök pár évvel ezelőtt a köztársasági elnöktől eltérően nyilatkozott arról, hogy keresztény ország-e Magyarország.

Milyen alapon mondjuk mi azt, hogy ez egy keresztény ország? Merész hasonlat jutott eszembe: fiatal jegyespároknak szoktam mondani, hogy fogadjanak meg egy jó tanácsot: az anyós ne tudjon papucsban bemenni a hálószobátokba. Szóval, nem jó ez. Ne a politikai vezetők mondják meg, mi jó nekünk, hívő embereknek. Az egyház és az állam szétválasztása fontos alapelv.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a politikai vezetők szeretik meghatározni ki a jó és a ki a rossz keresztény pár nappal ezelőtt Pál Ferenc katolikus pap mondott elgondolkodtató szentbeszédet, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Novák Katalin Facebook-oldala