2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Betilthatják a TikTok-ot? Az Egyesült Államok után lép az Európai Parlament is

Sztipán Orsolya, 2023. március 06. - 08:38
Betilthatják a TikTok-ot? Az Egyesült Államok után lép az Európai Parlament is

Az USA már komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a főleg a fiatalok körében népszerű, és visszaélésekre is lehetőséget adó TikTok alkalmazás eltűnjön a telefonokról. Az Európai Unió is megpendítette, hogy az applikáció cenzúrázása nélkül szükséges lesz követni az amerikaiakat. Már hosszú ideje szólnak a viták az USA-ban, hogy vajon a TikTok milyen veszélyeket rejthet az emberek magánéletére és a kormányra. A republikánusok jelentős része már nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte, és a betiltását támogatja, a demokraták azonban ellenzik, hogy a kormány ilyen módon avatkozzon be az emberek életébe.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az amerikai kereskedelmi miniszter a következőt nyilatkozta:

ha amiatt aggódunk, hogy a TikTok fontos katonai és minisztériumi személyek magántelefonjára is le van töltve, akkor az összes többi kínai alkalmazás miatt is aggódnunk kell

- mondta Gina Raimondo. Az Egyesült Államok és azt követően az Európai Parlament aggályairól korábban már a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. A probléma az, hogy a Google Play-en és az Apple Store-ban a legelterjettebb alkalmazások Kínából származnak (ismertebbek például: TikTok, CapCut), így betiltásuk nagy ellenállást vonna maga után, nem is beszélve arról, hogy vajon akkor a Tencent által nagyrészben felvásárolt weboldalak, alkalmazások(Epic Games, Activision Blizzard, Ubisoft, Supercell) miért nem jelentenek veszélyt.

Egyelőre azonban a célkereszt a TikTok fején marad, egyre több képviselő jelenti ki támogatását a betiltás ügyében,

de azért még komoly viták folynak a szenátusban. Amit már el tudtak érni, hogy áprilisra az alkalmazás már nem lehet rajta egyetlen állami tulajdonban lévő készüléken sem.

Már majdnem 1 millió aktív felhasználóval rendelkezik Magyarországon a TikTok,

becslések szerint, leginkább a 10-19 évesek köréből, írta a roihacks.hu. Ez azért különösen nagy probléma, mert a kutatások kimutatták, hogy a fiatal felhasználók majdnem minden tagjában garantáltan

alakít ki depressziót, alacsony önbecsülést, magányérzetet és függőséget, arról nem is beszélve, hogy csökkenti a rövidtávú koncentrációt,

illetve az utánzás következtében önmaga is azonosulhat a látottakkal, (pl. egy mentális betegségről szóló videó megtekintése után produkálhatja saját magán a tüneteket). Egy budapesti 15 éves gimnazista arról számolt be lapunknak, hogy kirekesztettnek érzi magát, amiért ő nem használja ezt az applikációt. A tinédzser korosztály többsége ugyanis minden lehetőséget megragad, hogy a rövid videókat megnézze, és maga is készítsen.

Az USA után elképzelhető, hogy az Európai Unióban is betilthatják a népszerű videómegosztót, olvasható az index.hu cikkében.

Fotók: pixabay, a kiemelt kép forrása: unsplash.com