2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Nehéz beazonosítani az elkövetőt! Megszólalt Zalaegerszeg polgármestere a bombafenyegetésekkel kapcsolatban

Szabó Orsolya, 2023. március 03. - 12:41
Nehéz beazonosítani az elkövetőt! Megszólalt Zalaegerszeg polgármestere a bombafenyegetésekkel kapcsolatban

Mint a frisshirek.hu ma írt róla, ezen a héten már másodszor, a hónapban pedig már harmadszor volt bombafenyegetés a zalaegerszegi iskolákban. Pénteken is összesen nyolc iskolát érintett a bombariadó. A tanítás az átvizsgálás után több helyütt folytatódott, addig a diákok a szabadban várakoztak, de volt, ahol hazaküldték a tanulókat. Felrreppent egy pletyka, miszerint a Ganz Ábrahám Szakközépiskolában találtak valamit a tűzszerészek, azonban ez nem volt igaz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egyesek szerint Chikago van a zalai megyeszékhelyen mostanában. Van, aki attól tart, három a magyar igazság, egy a ráadás. A zalaegerszegiek félnek, diákok, szülők szerint bármikor folytatódhat a fenyegetés hullám, a hátborzongató, olykor vulgáris versek tartalmát egyszer valóra válthatja az elkövető. A diákok többsége nehezen viseli a bombariadókkal járó állandó feszültséget, a bizonytalanságot, a szülők többsége legszívesebben nem engedné iskolába gyermekét addig, amíg az elkövetőt el nem kapták. Sajnos a magyar oktatási rendszer erre nem ad lehetőséget.

A fenyegető VPN-t használ ráadásul több országon átvezetett levelezéssel, ezért nehéz a nyomára bukkani, így az üggyel már a komoly szakszolgálatok, hatóságok foglalkoznak.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán mélyen elítéli a történteket, véleményének Facebook-oldalán adott hangot:

"Kedves Zalaegerszegiek!

Ma délelőtt a Zala Megyei Rendőrfőkapitányság arról tájékoztatott, hogy a néhány héttel ezelőtti és a hétfői eset után ma is fenyegető emailt kapott ugyanaz a nyolc állami fenntartású iskola. Az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe és óvodákba most sem érkezett ilyen tartalmú email.

Az érintett állami intézményeket – ahogy február 7-én és február 27-én is - szakképzett bombakutatókkal, valamint robbanószert kereső kutyák segítségével a rendőrség átvizsgálta és rendben találta.

Mintha nem lenne elég baj az oktatás rendjének megzavarása, sajnos olyan hazug pletykák is elkezdtek terjedni, hogy az egyik technikumban találtak valamit a szakemberek. Ez hazugság!

A Zala Megyei Rendőrfőkapitányság megerősítette, hogy egyetlen egy iskolában sem találtak semmit a szakemberek és határozottan kérik, hogy rémhíreket senki ne terjesszen!

Mélységesen elítéljük az ilyen fenyegetőzést, hiszen a gyermekek, a családok, a pedagógusok körében egyrészt félelmet kelt, másrészt tönkre tesz egy teljes oktatási napot. A nyomozást nem helyben végzik, az üggyel a szakszolgálatok foglalkoznak, azonban az elkövető virtuális magánhálózatot (VPN) használ több országon átvezetett levelezéssel, így ezt nem egyszerű felderíteni.

Reméljük, hogy végül mégis sikerül beazonosítani az elkövető személyét és példás büntetésben fog részesülni" - írta.

A Zaolnak Sznopek Veronika rendőrségi szóvivő nyilatkozott:

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Sznopek Vero­nika őrnagy érdeklődésükre közölte, a fenyegetéssel érintett középiskolákat szakképzett bombakutatókkal, valamint robbanószert kereső kutya segítségével átvizsgálják. A Zalaegerszegi Rendőr­kapitányság bűnügyi osztálya közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Fotó: Balaicz Zoltán Facebook-oldala