2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Nem született konszenzus Ukrajnával kapcsolatban a G20-ak csúcstalálkozóján

Sztipán Orsolya, 2023. március 03. - 15:41
Nem született konszenzus Ukrajnával kapcsolatban a G20-ak csúcstalálkozóján

Megosztóak a G20 tagállamai Ukrajna megítélésben. A világ legfejlettebb államai Indiában találkoztak a héten, és nem sikerült közös nyilatkozatot aláírniuk.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A világ legfejlett országai gyűltek össze a a G20-ak csúcstalálkozóján. Az Új-Delhiben tartott konferencián azonban kudarcba fulladt az egyik téma, mert a résztvevő államok nem tudtak közös nevezőre jutni az ukrajnai háborút illetően. A vélemények olyan mértékben voltak különbözőek, hogy nem volt lehetőség a konszenzusra - számolt be az euronews.com.

Még csütörtökön, a csúcstalálkozó első napján kérte a G20-csoport tagjait India miniszterelnöke, Narenra Modi, hogy a fesztültségeken próbáljon meg mindenki túllépni, és ne tegyenek keresztbe azoknak a megállapodásoknak, amelyik olyan fontos területeket érintenek, mint az élelmiszer-vagy energiabiztonság, a klímaváltozás, illetve az adósságok enyhítése.

Szubrahmanjam Dzsaisankar, az indiaiak vezető diplomatája azt nyilatkozta, hogy az államok egyetértettek a legtöbb, a fejlődő országokat érintő fontos kérdésekben. Változást sürgetnek az élelmiszer-és energiabiztonság megteremtésére, valamint a genderkérdés és a terrorizmus elleni fellépésben is.

Ugyanakkor a közös nyilatkozat aláírásához ezekben a témákban való egyetértés  nem volt elegendő.


India álláspontja az volt, hogy ha az ukrajnai kérdéssel kapcsolatban nem is tudnak azonos véleményre jutni, a többi témakörben, amelyek különösen aggasztóak a fejletlenebb országokban, legyenek közös platformon. A G20-csoport tagok álláspontjai nagyon megosztóak voltak Ukrajnával kapcsolatban.

Az elmúlt héten a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankelnökei találkoztak. Akkor sem sikerült teljesen közös nyilatkozatot aláírni, mert Oroszország és Kína nem tette ezt lehetővé.

A G20-csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország, valamint az Európai Unió.

Fotó: facebook, Twitter, youtube