2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A szivarozás egy életérzés- megtartották a 23. Kubai Habanos Fesztivált

Sztipán Orsolya | 2023. március 03. - 11:29
A szivarozás egy életérzés- megtartották a 23. Kubai Habanos Fesztivált

Vannak, akik számára egy szivar elszívása az ünnep elengedhetetlen része. Számukra a Kubai Habanos Fesztivál igazi kuriózum. A rendezvény több ezer látogatókat vonz minden évben, nem volt ez másként az idén sem.

Híresen izgalmas esemény helyszíne volt Kuba, immáron 23. alkalommal. Tavaly eltörölték a rendezvényt, de ebben az évben ismét fesztiválhangulat uralkodott a dél-amerikai országban.

A Habanos Fesztivál a szivarozók "Mekkája". A február végén kezdődő öt napos rendezvényen a legmárkásabb, legnívósabb szivarokat mutatják be, köztük az újdonságokat, amelyeket itt vezetnek be a szivarozást kedvelők számára. Az évente megrendezett fesztiválra minden alkalommal  több száz szivarkészítő érkezik, a látogatók száma pedig a több ezret is eléri.

A szivarozásnak megvan a maga hangulata, egyfajta életérzés- tartja a szivarozók többsége. Nem feltétlenül napi tevékenység elszívni egy szálat, de ünnepi, alkalmi percek nélkülözhetetlen kelléke az ínyencek számára. 

Sikerült beszélnünk egy magyar, komolyan szivarozóval, Mr. Tibowsky-val,

aki elmondta, hogy szerinte mindenkinél véletlenül jön az életébe a szivarozás, egyszercsak szembetalálkozik vele, és megragadja, nem ereszti. Nem lehet a cigarettához hasonlítani, az teljesen más jellegű dohányzás, hiába hiszik sokan, hogy ugyanaz, ám mégsem. Azt mondja, hogy a szivar egy gasztronómiai élmény. Az íze miatt kóstolgatják, és nem maga a füst az elsődleges élmény. Persze, az is, de nem az az elsődleges- mondja Mr.Tibowsky.

A szivarozás itallal, étellel párosul az embernél. Ahány fajta dohánylevél, ahány fajta régió, annyi fajta szivar. Végtelen lehetőség van benne. Ez egy életérzés. Mr. Tibowsky sokat szív, ha nem is naponta, de viszonylag gyakran szivarozik. Mint mondja, baráti társaságban 2-3 szivar egymás után könnyen elmegy. Szivarozók között is van olyan, aki nem szereti váltogatni, hanem mindig ugyanazt a márkát, méretet szívja, de vannak, akik kísérleteznek, folyamatosan keresik az újabb ízeket. Ő már nem vadászik, vannak kedvenc szivarjai, dobozszámra állnak otthon a szivarok. A szivarfesztiválon mindig előjönnek az újdonságok, szereti kipróbálni őket, és ha megtetszik, beszerez néhány dobozzal belőlük.

A gyűjtő olyan, aki szeret vadászni, ők azok, akik az rámennek a limitált szériákra. Mr. Tibowsky is idetartozik, hajtja a vadászat élménye. 

A kubaiaknak munkája a szivarsodrás

A szivar sodrásának folyamata a kubaiak egyik munkalehetősége. Az az igazán minőségi szál, amely kézi sodrású- vélik a szivarosok. Ha esetleg száraz a termék, valószínűleg elvesztette a nedvességtartalmát, amely megadná az élvezetet szívás közben, ilyet nem érdemes megvásárolni.

Hazánkban a reformkor idején lett közkedvelt ez a dohánytermék, majd az ún.szivarklubok megalakulása tette igazán népszerűvé a szivarozást. 
A különleges szivar nemcsak hangulatában és aromájában tér el pl. a cigarettától, az ára is jóval borsosabb. A Magyarországon hivatalosan árusított szivaroknak darabja 780 Ft és 49.000 Ft között van.

Videó: youtube

Fotó: pixabay