2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 8o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Newsweek: Lázadó retorika, zavarkeltés jellemzi Orbán Viktort

Sz.O. | 2023. március 03. - 07:00
Newsweek: Lázadó retorika, zavarkeltés jellemzi Orbán Viktort

Kritizálja a magyar kormányfő Európai Unión belüli, tizenkét éves viselkedését az amerikai Newsweek egyik publicisztikája. Arról ír, hogy lázadó retorikájú, Moszkvával együttérző viselkedést mutatott Orbán Viktor hosszú ideje.

Az amerikai Newsweek lapban megjelent egy véleménycikk, amelyben a szerző azt írja, hogy eddig folyamatosan arra törekedett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, hogy zavart keltsen és megzavarja az Európai Uniónak a Moszkva ellenes szankcióit, és Kijev katonai támogatását a NATO-n keresztül.

A véleménycikk arra is utal, hogy a magyar miniszterelnök retorikájával a a szövetségen belül bizonytalanságot kelt. Megfogalmazza azt is, hogy Putyinnak a magyar miniszterelnök lehet a reménysége Európa és a NATO megosztásában. Felteszi a kérdést, hogy

vajon Orbán segít Vladimir Putyinnak konfliktust kelteni Európában és a NATO-ban, és nem áll ki azon nemzetek mellett, akik fizetik Magyarország számláit?

A lap szerint Orbán problémás szövetséges, aki 12 éve idejének legnagyobb része alatt szidalmazta az Európai Uniót, valamint a NATO partnereit és szövetségeseit, és azok stratégiai ellenfeleivel kereste a kapcsolatot.


A magyar miniszterelnök retorikáját lázadónak tituálta a Newsweek, és úgy véli, Moszkvával rendszeresen együttérez a magyarok kormányfője.


A szerző felidézi, hogy az orosz-ukrán háború egyik legfontosabb történése lehet, ha a NATO-t kiterjesztik Svédországra és Finnországra is. Az erről szóló tanácskozás során Orbánnak újabb esély jut arra, hogy kisiklassa a nyugati stratégiát.

A lapnak nyilatkozó finn szocdem képviselő véleménye szerint Magyarország szándékosan halogatja a csatlakozásukról szóló parlamenti szavazást. De nem gondolja azt, hogy végül gátolnák Orbánék őket a csatlakozásban.

Krekó Péter politológus elmondta a lapnak, hogy nem szabad felülértékelni Orbán szerepét az orosz-ukrán háborúban, hiszen „megtévesztő retorikája” ellenére nagyrészt követi a nyugati válaszlépéseket Oroszország ellen.

Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT

Címlapfotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher