2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Több százezer embert várnak Ferenc pápa Kossuth téri miséjére

frisshirek.hu, 2023. március 01. - 19:18
Több százezer embert várnak Ferenc pápa Kossuth téri miséjére

A pápalátogatás második napján, szombat este a Papp László Sportarénában Ferenc pápa körülbelül 15 ezer fiatallal találkozik majd. Több százezer embert várnak Ferenc pápa április 30-i, Kossuth téri szentmiséjére - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán az MTI-nek. Erdő Péter ismertette: húszezer ülőhelyet tudnak biztosítani a Kossuth téren, de a téren állva és a környező utcákban összesen több százezer ember is részt vehet a pápai szentmisén.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ismertette: a logón a Lánchíd rajza látható. A főváros jelképe Ferenc pápa gondolatára is utal, hogy a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban. A hidat bal oldalról a vatikáni színek, a sárga és a fehér, jobbról a nemzeti trikolór színei keretezik. Mögötte egy kör látható, amely egyrészt jelenti az Eucharisztiát, a "köztünk élő Krisztust", de a földkerekséget is.

A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa útja "lelki ösztönzést" és "új indítást" fog adni az egész magyar népnek.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius kiemelte: Magyarország az első, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Apostoli útja nemcsak tovább erősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek.

"Várjuk a híveket, zarándokokat határon innen és túlról"

- mondta Erdő Péter bíboros, és reményét fejezte ki, hogy a "szélesebb rétegekhez is eljut" a pápai szentmise örömhíre.

Erdő Péter szólt arról is: a pápalátogatás második napján, szombat este a Papp László Sportarénában Ferenc pápa körülbelül 15 ezer fiatallal találkozik majd. Egyházmegyénként érkeznek majd a katolikus iskolák és egyéb közösségek delegációi - mondta, hozzátéve, a püspöki konferencia jövő hét elején beszéli meg, hogy melyik egyházmegyéből hány fiatal vehet részt az eseményen.

Erdő Péter elmondta, a Szent István-bazilikában és a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban tartott találkozókon a templomok befogadóképessége miatt korlátozott lesz a résztvevők száma, de a templomok előtti téren kivetítőn követni lehet majd az eseményeket. Amikor pedig Ferenc pápa kilép a templomból, ha nem is lehet majd személyesen beszélgetni vele, valamilyen formában lesz lehetőségük a híveknek személyesen üdvözölni őt.

A bíboros a fiataloktól és minden hívőtől azt kérte, készülve a találkozóra, minden szentmise végén közösen kérjék Isten kegyelmét, hogy a Szentatya látogatása "valóban lelki megújulás forrása legyen". Ehhez a püspöki konferencia kiad egy imádságot is

- tette hozzá.

A bíboros kiemelte: a "fiatalokat különösen hívjuk" a szombat esti találkozóra a Szentatyával a Papp László Sportarénába és a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmisére. Az ő felkészülésük fontos eleme, hogy az idei nagyböjtöt és húsvét ünnepét "komoly figyelemmel és lelkiséggel éljék át", hogy ezzel az élménnyel megerősödve találkozhassanak Ferenc pápával - tette hozzá Erdő Péter.

Ferenc pápa április 28-30. között látogat Magyarországra.

A pápalátogatás részletes programját a Frisshirek.hu oldalán tegnapi írásunkban olvashatják.

A nemzetközi figyelem is most egy pár napra megint Budapest felé fog fordulni

- vallotta meg véleményét Erdő Péter a pápa látogatásával kapcsolatban. Aki kitért arra is, hogy a záró szentmisére más egyházak képviselőit is elhívják majd, de külön találkozó velük most nem fog beleférni a programba. A Szentatya fogadásával kapcsolatban pedig a bíboros azt emelte ki, hogy a legfontosabb készületnek az imádságnak kell lennie, amely így "bekapcsolja az egész eseményt a természetfeletti erőtérbe".

Azt hiszem, hogy a pápa személyében valahogy különösen is látják, érzik az emberek Krisztus helytartóját. Tehát Krisztus az, akire tulajdonképpen az embernek, az emberiségnek a lelke szomjazik, és hogyha a pápa személyében ezt valamiképpen fölfedezik, akkor ez egy nagyon nagy öröm

- vallotta meg meggyőződését Erdő Péter a Mária Rádiónak adott interjújában, amelyet az egyházmegye hivatalosan is elküldött a szerkesztőségeknek, amelyről a Frisshirek.hu oldalán is beszámoltunk.

Fotó: EPA/ANSA/CLAUDIO PERI