2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Erdő Péter: a nemzetközi figyelem pár napra megint Budapest felé fordul

frisshirek.hu, 2023. március 01. - 10:34
Erdő Péter: a nemzetközi figyelem pár napra megint Budapest felé fordul

Erdő Péter bíboros interjút adott a Mária Rádiónak, amelyben a pápa látogatását megelőző készületekről és a tervezett programról árult el a sajtóban még nem közölt részleteket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Nagy örömmel fogadtuk a hírt, azt hiszem, hogy az egyházmegye egész közössége, de a teljes magyar egyház is

- kezdte nyilatkozatában Erdő Péter bíboros, amelyben kiemelte, hogy már korábban meghívták Ferenc pápát, de a végérvényes válasz most érkezett, így elkezdődhetnek a készületek.

A Szentatya hivatalos látogatásának első napja, április 28-a péntekén az állami vezetőkkel való találkozásról szól majd. Másnap, szombaton

elmegy a vakok Batthyány Strattmann László otthonába, ahol a mozgássérült és vak gyerekeket fogja meglátogatni, hogy kifejezze a szeretetét és a közelségét irántuk.

Ezt követően felkeresi az erzsébetvárosi Rózsák terén a Szent Erzsébet plébániatemplomot, ahol "találkozik szegényekkel, menekültekkel, tehát olyanokkal, akikkel az egyház szervezetten is foglalkozik, persze gondolok itt akár a hajléktalanokra is".

A délután az ifjúsági lesz a Papp László Sport Arénában.

Feltehetően még azon a nap este a magyar jezsuitákkal találkozik majd a Pápai Nunciatúrán, hiszen Ferenc pápa is ennek a szerzetesközösségnek a tagja.

Vasárnap, a látogatás zárónapján a Szentatya a Kossuth téren mutat majd be misét, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az ünnepélyt követően Ferenc pápa visszatér a nunciatúrára, végül a repülőtér felé indulva még felkeresi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai Karát, ahol egyetemi oktatókkal és a tudomány képviselőivel találkozik majd - számolt be a menetrendről Erdő Péter. A magyar főpap beszélt arról is, hogy a Kossuth téri nyilvános szentmisére szólóan hamarosan megnyílik a regisztráció, de az csak az ülőhelyekre fog vonatkozni. A Szentatya rózsák terei vagy a pénteki Szent István Bazilikában tett látogatását is fel lehet keresni, de a templomok befogadóképessége ott is korlátozott. Az eseményeket azonban igyekeznek közeli helyszíneken kivetítőn de a médiában is közvetíteni.

A nemzetközi figyelem is most egy pár napra megint Budapest felé fog fordulni

- vallotta meg véleményét Erdő Péter a pápa látogatásával kapcsolatban. Aki kitért arra is, hogy a záró szentmisére más egyházak képviselőit is elhívják majd, de külön találkozó velük most nem fog beleférni a programba. A Szentatya fogadásával kapcsolatban pedig a bíboros azt emelte ki, hogy a legfontosabb készületnek az imádságnak kell lennie, amely így "bekapcsolja az egész eseményt a természetfeletti erőtérbe".

Azt hiszem, hogy a pápa személyében valahogy különösen is látják, érzik az emberek Krisztus helytartóját. Tehát Krisztus az, akire tulajdonképpen az embernek, az emberiségnek a lelke szomjazik, és hogyha a pápa személyében ezt valamiképpen fölfedezik, akkor ez egy nagyon nagy öröm

- vallotta meg meggyőződését Erdő Péter a Mária Rádiónak adott interjújában, amelyet az egyházmegye hivatalosan is elküldött a szerkesztőségeknek.

A Magyar Katolikus Egyház hivatalos Facebook-oldalán pedig közzétették a pápalátogatás hivatalos logóját is:

A kiemelt kép forrása: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala