2024.04.17., szerda - Rudolf
Miskolc: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények sorával gyanúsítják a Mi Hazánk évértékelőjének díszvendégét - a párt elhatárolódott a fellépőtől

frisshirek.hu | 2023. február 28. - 19:12
Kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények sorával gyanúsítják a Mi Hazánk évértékelőjének díszvendégét - a párt elhatárolódott a fellépőtől

Sz. József vizsgálati fogságban és házi őrizetben is volt, a román ügyészség szerint akár három és tíz év közötti börtönbüntetést is kaphat.

Kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekkel gyanúsítja a román ügyészség azt a férfit, aki január végén a Mi Hazánk Mozgalom évértékelő rendezvényének egyik díszvendége volt – írja a Transtelex. Sz. József jelenléte a pártnak azért különösen kínos, mert a gyermekek védelmét a kormánypártok mellett az utóbbi hónapokban ők is kiemelt témaként kezelik.

Sz. Józsefet a radikális szélsőjobboldali párt rendezvényén „az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakjaként” konferálták fel, a 37 éves sepsiszentgyörgyi énekes pedig két Kormorán-dalt és a Legyen béke! című saját szerzeményét is előadta.

A lap kiderítette a fellépéről, hogy két éve elbocsátották az oktatásból, később letartóztatták, sőt vizsgálati fogságban és házi őrizetben is volt, jelenleg pedig büntetőeljárás folyik ellene kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények gyanújával.

A zenész – mielőtt kirúgták volna – a Nagy Mózes Elméleti Líceumban dolgozott helyettesítő tanárként. A sepsiszentgyörgyi városi ügyészség szóvivője a Transtelexnek megerősítette információikat: a férfit azzal gyanúsítják, hogy szexuális kapcsolatot létesített 13 és 15 év közötti kiskorúakkal. A román törvények szerint ez egy és öt év közötti börtönbüntetéssel is sújtható bűncselekmény. Az ügyészség szerint azonban Sz. József akár három és tíz év közötti börtönbüntetésre is számíthat, ugyanis súlyosbító körülményként értékelik, hogy a feltételezett bűncselekményeket folytatólagosan követte el, amikor pedig elkövette ezeket, áldozatai tanára is volt.

A Mi Hazánk elhatárolódik

Kisberk Szabolcs kommunikációs igazgató a lapnak megerősítette, hogy Szabó József kereste meg őket a Legyen béke! című dalával, aminek az üzenetét a Mi Hazánk Mozgalom fontosnak tartja, a dalszerző pedig szerintük „egy Erdély-szerte ismert zenész, akinek 3 lemeze jelent meg és több kitüntetést is kapott”. Arról nem volt tudomásuk, hogy Romániában büntetőeljárás van folyamatban a sepsiszentgyörgyi férfi ellen, és ha erről tudtak volna, nem is hívták volna meg a rendezvényükre, sőt a jövőben sem léphet fel semmilyen pártrendezvényen. 

A cikkben említett pedofil nem tagja a Mi Hazánknak és nem díszvendég volt az évértékelőnkön, hanem egy pénzért fellépő zenész, akiről akkor még sehol sem lehetett olvasni, hogy milyen ügyben érintett, és ő sem közölte, amikor jelentkezett nálunk, fellépés szándékával. Magyarul eltitkolta. Ami pedig a pedofilt illeti: a kémiai kasztrálás a legkevesebb, ami jár neki – fogalmaz Twitter-bejegyzésében Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

"Sokan felvetik, hogy felelősök azok is, akik a Mi Hazánk részéről a programot összeállították. Ezt is megvizsgáltuk. Ellenőrizték a neten, de mivel ott eddig semmilyen ilyen információt nem lehetett fellelni, így visszautasítani sem tudták"

- teszi hozzá Toroczkai László.

Felvétel a rendezvényről.

Fotó: youtube vágókép