2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Az agrárium nehézségeiről egyeztettek Siófokon

Hajmási Judit | 2023. február 23. - 11:40
Az agrárium nehézségeiről egyeztettek Siófokon

A mezőgazdaság nehéz helyzete, az élelmiszer árak drasztikus emelkedése, és persze a mezőgazdaság támogatása volt a fő téma a Siófokon tartott szakmai napon. Farkas Sándor miniszterhelyettes a szakmai lehetőségekről beszélt, a szoci Harangozó Gábor sajtótájékoztatójában pedig a kormány hibáit ekézte. Abban van csak egyetértés, hogy gond van a magyar mezőgazdaságban.

Az, hogy a magyar mezőgazdaság nehézségekkel küzd, nem vitatott a kormány és az ellenzék tagjai között. Az ellentét a probléma okánál és a megoldási lehetőségeknél van.

Az elmúlt két év precedens nélküli terheket rótt a mezőgazdaságra, benne az állattenyésztésre és a takarmánytermelésre. A nehézségek áthidalásában a kormány az ágazat segítségére sietett, és így lesz ez ebben az évben is - hangsúlyoztam a takarmánygyártó, gabona-és fehérjenövény kereskedő cégcsoport (UBM) Nemzetközi Szakmai Napján –írta közösségi oldalán Farkas Sándor miniszterhelyettes.

De a probléma részletes elemzésére nem tért ki, és az MTI-nek küldött közleményben is csak úgy beszél a kihívásokról, mintha a szaktárcának annyi lenne a feladata, hogy lehetőséget biztosít a szakmai vitára.

Farkas Sándor kitért arra: az elért eredmények nem jelentik azt, hogy minden rendben lenne és ne lenne tennivaló. Hosszú évek óta az egyik legjelentősebb kihívásként jelölte meg az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának helyreállítását. Üdvözölte a siófoki rendezvényt, amelynek egyik célja, hogy fórumot biztosítson az állattartóknak és a takarmánygyártóknak – áll a tárca MTI-nek eljuttatott közleményében.

A mezőgazdaság helyzete kapcsán Harangozó Gábor az MSZP alelnöke arról beszélt sajtótájékoztatójában, hogy a Fidesz becsapta a választókat a fejlesztési pénzek nagyságával kapcsolatban is. Ígéretükkel szemben a támogatásoknak csupán egyharmada vehető biztosra, a többi kétséges. Hozzátette, az átmeneti támogatások esetében sem járt el tisztességesen a kormány, hiszen nem jelentették meg az igényléseket lehetővé tevő rendeleteket.

A politikus szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája, a túlzott centralizálás, továbbá a kis- és közepes gazdálkodók cserbenhagyása.

Elmondta, a hazai mezőgazdasági ipar leépítése és hatékonytalansága azt okozza, hogy mindenki olcsóbban és jobban tud termelni, mint Magyarország, így ez az árak növekedéséhez vezet. Továbbá, a kormány az aszálykárok helyrehozatalára is elenyésző mennyiségű pénzt különített el, így a gazdálkodók képtelenek kitermelni a hiányzó bevételt, melynek következtében szintén kénytelenek az árakon emelni. Mindezek mellett a kormány nem nyújt rezsitámogatást a megnövekedett energiaárakkal küzdő mezőgazdasági termelőknek, akiknek így csak az áremelés marad. Harangozó Gábor hozzátette, az inflációhoz járult hozzá az is, hogy a gazdálkodók nem tudtak árstopos üzemanyagot venni.

Fotó: Facebook / Farkas Sándor