2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

frisshirek.hu, 2023. február 22. - 22:00
Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nábluszban szerda reggel - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A razziáról az izraeli hadsereg is beszámolt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szerda reggel az izraeli biztonságiak körülvettek Náblusz óvárosában egy épületet, ahol az Oroszlán barlangja nevű csoport két körözött palesztin fegyverese barikádozta el magát. A fegyveresek nem adták meg magukat, és ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcba bonyolódtak az elfogásukra érkezett kommandósokkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin - Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr - meghalt. Egyikük tagja volt annak a terroristacsoportnak, amely tavaly októberben megölte Ido Baruch izraeli kommandós őrmestert.

Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint további hat palesztin halt meg a razzia során, közülük a palesztin hatóságok a 72 éves Adnan Szaaba Baarát és a 25 éves Mohamed Anboszit nevezték meg - írja az MTI.

A harcok nyomán a ynet szerint kilencvenheten megsebesültek - köztük négyen súlyosan -, többek kórházi ellátásra szorultak.

Elítéljük a megszállók Náblusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését

- közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, a halottak többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.
Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát - benne Kelet-Jeruzsálemmel - Jordániától, illetve a Gázai övezetet Egyiptomtól. A palesztinok ezeken a területeken tervezik független államuk kikiáltását.

Fotó: Kafr-Kaddum, 2023. február 17.
Könnygázgránátot lő vissza az izraeli katonák közé parittyával egy tüntető, amint a környék zsidó telepei ellen tiltakoznak palesztinok a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő faluban, Kafr-Kaddumban 2023. február 17-én.
MTI/EPA/Alaa Badarneh