2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

frisshirek.hu | 2023. február 22. - 22:00
Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

Kilenc palesztin veszítette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nábluszban szerda reggel - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A razziáról az izraeli hadsereg is beszámolt.

Szerda reggel az izraeli biztonságiak körülvettek Náblusz óvárosában egy épületet, ahol az Oroszlán barlangja nevű csoport két körözött palesztin fegyverese barikádozta el magát. A fegyveresek nem adták meg magukat, és ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcba bonyolódtak az elfogásukra érkezett kommandósokkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin - Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr - meghalt. Egyikük tagja volt annak a terroristacsoportnak, amely tavaly októberben megölte Ido Baruch izraeli kommandós őrmestert.

Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint további hat palesztin halt meg a razzia során, közülük a palesztin hatóságok a 72 éves Adnan Szaaba Baarát és a 25 éves Mohamed Anboszit nevezték meg - írja az MTI.

A harcok nyomán a ynet szerint kilencvenheten megsebesültek - köztük négyen súlyosan -, többek kórházi ellátásra szorultak.

Elítéljük a megszállók Náblusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését

- közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, a halottak többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.
Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát - benne Kelet-Jeruzsálemmel - Jordániától, illetve a Gázai övezetet Egyiptomtól. A palesztinok ezeken a területeken tervezik független államuk kikiáltását.

Fotó: Kafr-Kaddum, 2023. február 17.
Könnygázgránátot lő vissza az izraeli katonák közé parittyával egy tüntető, amint a környék zsidó telepei ellen tiltakoznak palesztinok a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő faluban, Kafr-Kaddumban 2023. február 17-én.
MTI/EPA/Alaa Badarneh