2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Közel 17.000 forintra drágult egy általános iskolás havi ebédje Zalaegerszegen

Kovács Tamara | 2023. február 10. - 14:12
Közel 17.000 forintra drágult egy általános iskolás havi ebédje Zalaegerszegen

Luxus lett a menza? Brutálisan megdrágult az iskolások étkezése, de a bölcsődékben és az óvodákban sem jobb a helyzet, a szülőknek mélyebbre kell nyúlni a pénztárcájukba. Az önkormányzat segítsége nélkül, még elkeserítőbb lenne a helyzet. Természetesen a nagycsaládosok és a rászorulók kedvezményesebben juthatnak a napi étkezéshez az intézményekben.

Drágult a rezsi, az alapanyagok, elkerülhetetlen volt, hogy ne emelkedjen az iskolai, óvodai, bölcsődei menza ára a megyeszékhelyen. Olvasónknak március hónapra 16.540 forintot számlázott ki a ZeGesz egy havi ebédért - tudta meg a frisshirek.hu.

Azok, akik a napi teljes étkezést, azaz tízórait, uzsonnát is kérnek jóval többet kell fizetniük.

A diákok többsége már él a menüválasztás lehetőségével, ahol egész hónapra előre, kétféle lehetőség közül válogathatnak az étlapról. Az, aki nem választott, automatikusan az "A" menüt teheti a tálcára.

A zegesz.hu oldalon, illetve a https://zipmeal.hu oldalon már jó ideje elérhető a közétkeztetési rendszer szülői modulja, ahol a szülők egyéni kóddal belépve egy webes felületen online intézhetik gyermekeik számára az étkezések lemondását, nyomon követhetik a számláikat, valamint megnézhetik az étlapot, korábbi rendeléseiket is. A diétás és mentes étkezést jelenleg nem tudja megoldani a HunGast, ezek a gyerkőcök többnyire otthonról dobozokban viszik be az ételt az iskolákba, amit mikróban megmelegíthetnek.

A gyerekek többsége a kétféle menüből legalább az egyik "másodikat" szívesen fogyasztja. Az étlapot böngészve a leves mellé szinte mindennap van legalább egy húst tartalmazó étel, vagy tartalmas főzelék, tészta, nagy kedvenc az aranygaluska, a pizzás csiga, a paradicsomos húsgombóc, na és a rántott husi is. Így, hogy lehetőségük van a fogukra való ebéd kiválasztásában, kevesebb étel veszik kárba.

A frisshirek.hu egy konyhai dolgozótól úgy tudja, főleg az alsó tagozatosok állnak sorba repetáért, keveslik az adagot. A "konyhásnénik" ha marad, ha sokszor húst nem is, de legalább szószt adnak a plusz körethez. Az alsós tanárok néhányan leleményesek, a konyhán dolgozó hölgy nem egyszer tanúja volt annak, hogy a tanítónő, ha aznap betegség miatt kiesik egy, vagy több tanuló az osztályából, lehúzza a kártyáját és dobozokban hazaviszi a szülő által előre kifizetett, aznapra már nem lemondható ételt.

A gimisek, középiskolások nagy része nem ebédel az intézményekben, ezt két okkal indokolják. Egyrészt sokan nem szeretik az iskolai menzát, másrészt mert nincs idejük az órák közti rövid és a hosszú szünetben végigállni a sort és beesni a következő órára. Többségük inkább a rántott húsos szendvicset, pizzaszeletet választja az iskolai büféből.

Fotó forrása: eduline