2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 11o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Tarol a fagyhalál! Zalaegerszegen közel 90 százalékos a hajléktalanszálló telítettsége

Nagy Katalin | 2023. február 09. - 14:35
Tarol a fagyhalál! Zalaegerszegen közel 90 százalékos a hajléktalanszálló telítettsége

A zalai vármegyeszékhelyen a hétvégén tomboló szél után, kemény mínuszok köszöntöttek a városra, nem ritka, hogy éjszakánként -7, -8 C. fokot mérhettek a lakók. Ilyenkor veszélyes hosszú ideig kint tartózkodni a szabadban.

Ennek köszönhetően, a zalaegerszegi hajléktalanszállón fokozódott az ott dolgozók, valamint a diszpécserszolgálat munkája is, aki csak tehette az utcáról a fűtött szállóra menekült.

Az utcai szolgálatok is intenzívebben dolgoznak ebben az időszakban. Jó tudni, hogy a vörös kód idején a szociális intézményekhez kapcsolódó, azaz az idős ellátás, a fogyatékkal élők bentlakásos intézményei is biztosítanak férőhelyeket arra az esetre, ha a hajléktalanszálló kapacitása nem bírná el a terhelést.

Sajnos vannak, akik még ilyenkor is makacskodnak és közterületeken húzzák meg magukat. Rájuk a 24 órás utcai szolgálat ilyenkor még fokozottabban figyel, túlélésükhöz eszközöket is biztosítanak a meleg italon és ételen kívül. Szomorú, de az emberek többsége szó nélkül elmegy a földön, padon fekvő emberek mellett, nem győződik meg róla milyen állapotban van embertársa.

A Frisshirek úgy tudja, a zalaegerszegi éjjeli menedékhelyen 75 ágy található, egy ideje már betegszobával is bővítették a létesítményt, ahol szintén hét, tartós ápolásra szoruló embert tudnak gondozni és a kerekesszékeseket is el tudják látni.

A gyártóknál, áruházláncoknál keletkező élelmiszer feleslegeket az Élelmiszerbank raktárába gyűjtik be, ebből jut a zalaegerszegi népkonyhára is, ahol folyamatos az utánpótlás, így az ellátottaknak nem kell nélkülözniük a zöldséget, gyümölcsöt, meleg ételt.

A Magyar Szociális Fórum januárban azt írta: "Karácsonyig 68-an hűltek ki végzetesen az országban szeptember óta – jelentette a Magyar Szociális Fórum .

Noha nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége még mindig fűtetlen helyiségekben halt meg.

A fűtetlen helyeken meghaltak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak negyven-ötven évesek is, de utcára került fiatalabbak is vannak a fagyhalál áldozatai között."

A 24.hu ma arról írt, hogy csaknem kétmillióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon, a hajléktalanok száma ötödével csökkent az elmúlt két évben. Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, ebből 6-7 ezer Budapesten él.

Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben bajba jutott fedél nélkül élő embert lát, hívja a 06 92 323 000 diszpécseri telefonszámot, vagy a 112 telefonszámot!

 Fotó forrása: Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja