2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Törökországba utaznak a miskolci speciális mentők is

Tajthy Ákos, 2023. február 07. - 17:37
Törökországba utaznak a miskolci speciális mentők is

A Spider Mentőcsoport a törökországi földrengések miatt bajba jutottaknak szerene segíteni, a csapat vezetőjét a bajba jutott ország nagykövetsége személyesen kereste meg hétfőn.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Üdvözlök mindenkit, Elindultunk Törökországba a földrengésre - jelentette be kedden a Facebookon a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője. Lehoczki László elmondta, tegnap óta, a földrengésről szóló hírek óta a zöld jelzésre vártak, hogy indulhassanak.

Mint mondta, a Spider Mentőcsoportot több mint 23 évvel ezelőtt alapította, annak azóta is vezetője és a világ számtalan pontján segítettek már korábban természeti katasztrófák után. "El sem képzelhető, hogy egy földrengésre ne menjek ki és ne segítsek. Törökország tegnap személyesen megkeresett és kérte a segítségemet. Természetesen megyünk. Mindenki vigyázzon magára!" . írja Lehoczki László.

Mint ismert, Lehoczki László mentőkutyája volt Mancs, a híres miskolci mentőkutya, akinek a belvárosban, a Szinva terasszal szemközt, a villanyrendőrnél szobrot is állíttatott 2006-ban Miskolc. A Spider Mentőcsoport Törökországban sem először jár segíteni: 1999. augusztus 17-én Izmitben volt egy nagyon súlyos (a hétfőiig az ország legsúlyosabb) földrengése, ahol a mentőcsoport Manccsal együtt segédkezett. A mentőkutyát éppen az itteni mentés tette híressé, ugyanis a hároméves Hatirát 82 óra után mentették ki Mancs segítségével a romok közül.

A szervezet 1996 júniusában alakult meg Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport néven. Tagjai önkéntes személyek, akik karitatív módon végzik mentési és felderítési tevékenységüket, saját kutyáikkal és felszerelésükkel. Életmentő tevékenységükért 2010-ben Magyar Sport kategóruiában megkapták a Prima Primissima, Megyei Prima Díját.

Ahogy arról a frisshírek.hu is beszámolt, erős földrengés rázta meg tegnap éjjel Törökország és Szíria környékét, ami erőteljes utórengésekkel folytatódott a hétfői és a keddi nap folyamán. A rengeteg áldozatot követelő tragédia helyszínére magyar delegáció is utazott.

Fotó: Lehoczki László Official Facebook