2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Roszatom-vezér Paks II.-ről: jövőre várható az „első beton öntése”

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 18:33
Roszatom-vezér Paks II.-ről: jövőre várható az „első beton öntése”

A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak – írja az MTI.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Alekszej Lihacsov Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”.

Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

„Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk”

– mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Egy 2017-es, reklámnak minősülő írásban 2018-as kezdést reklámoztak még – cikk címe: „Paks II.: 2018-ban indul az építkezés”.

A paksi bővítésről szóló szerződést egyébként még 10 évvel ezelőtt, 2014 januárjában írta alá Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Fotó: látványterv a 2018-as reklámcikkből