2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Reggel mínusz 25 fokot mértek a Bükk-fennsíkon

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 20:31
Reggel mínusz 25 fokot mértek a Bükk-fennsíkon

Kedd reggel 6:50-kor mínusz 25,1 Celsius fokot mértek a Bükk-fennsíkon, a Nagy-mező Vörösmeteor töbrében. Erről a töbör mikroklímáját saját fejlesztésű eszközével folyamatosan mérő amatőr meteorológus, Kerékgyártó Róbert posztolt a Facebookon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kerékgyártó azt írta, a derült éjszaka, és a mérséklődő, de teljesen el nem álló szél miatt alakulhatott ki ilyen hideg a Vörösmeteor töbör mélyén. Számításai szerint a következő pár napban az éjszakai órákban a Fennsíkon a töbrök mélyén elég jó eséllyel előfordulhatnak újra -25, ideális esetben -30 fokos értékek is - szúrta ki a bejegyzést a 24.hu.

A töbrök, más néven dolinák jellegzetes felszíni karsztformák, tulajdonképpen mélyedések a földfelszínen, átmérőjük a pár méterestől a pár száz méteresig is terjedhet. A Bükkben több is van belőlük, mikroklímájuk pedig sajátos, mint azt a mostani mérés is mutatja. Az aljukon még nyáron is lehetnek mínuszok - írja a hvg.huA Bükkben több is van belőlük, mikroklímájuk pedig sajátos, mint azt a mostani mérés is mutatja. Az aljukon még nyáron is lehetnek mínuszok.

Fotó: Kerékgyártó István Facebook-oldala