2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Peking visszaköveteli a lelőtt "meteorológiai léggömb" roncsait

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 16:06
Peking visszaköveteli a lelőtt "meteorológiai léggömb" roncsait

A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és ott lelőtt kínai meteorológiai léggömb roncsait - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Mao Ning pekingi külügyi szóvivő. Washington azonban nem tervezi az eszköz maradványainak visszaszolgáltatását.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A lelőtt léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit

- jelentette ki a szóvivő.

Mao Ning ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

A kínai álláspont szerint a meteorológiai léggömb egy eltévedt, az időjárás megfigyelésére szolgáló légi eszköz volt, melynek nem volt katonai jellegű küldetése - írja az MTI.

Ezzel szemben Washington egy kifinomult, magasan repülő hírszerző légi eszköznek minősítette a tárgyat. Közlésük szerint február 4-én Dél-Karolina állam partjainál, az óceán fölött lőtték le a léggömböt.

Az Egyesült Államok jelenleg elemzés céljából az Atlanti Óceánból gyűjti össze az eszköz roncsait titkosszolgálati szakértők bevonásával. A maradványok egy része a vízfelszínen úszott, ezeket gyűjtötték be először. Az időjárási körülmények egyelőre nem tették lehetővé a mélytengeri kutatást a léggömb elsüllyedt darabjai után

– jelentette be John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Amerikai tisztviselők közlése szerint nem tervezik a léggömb maradványainak visszaszolgáltatását Kína számára - az AFP hírügynökség jelentése szerint.

A léggömb maga 200 láb, azaz 60 méter magas volt, súlya sok ezer fontot nyomott, mérete egy regionális repülőgépéhez volt fogható. A roncsokat terveik szerint az amerikaiak gondosan fogják tanulmányozni.

A légi eszköz képes volt manőverezésre: fel tudott gyorsulni, le tudott lassulni, irányt tudott változtatni. De a legfontosabb szerepet a légáramlat töltötte be, mint navigációs vektor: a szelek mozgatták nagy magasságban a levegőben.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén kijelentette, a légi jármű „teljesen véletlenül” jutott az Egyesült Államok légterébe, majd kiemelte, hogy „civil eszközről” volt szó. Azt is Washington szemére vetette, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna az amerikai légteret.

A pekingi vezető diplomata szerint

az Egyesült Államok súlyos csapást mért a két ország kapcsolatainak stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, melyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai hivatali partnere, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kémléggömb-ügy kipattanását követően döntött pekingi látogatása elhalasztásáról.

Fotó: Washington, 2023. február 3.
Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője 2023. február 3-i sajtóértekezletén Washingtonban. Itt közölte: az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. Peking szerint a léggömb meteorológiai kutatásokat végzett, ám irányíthatatlanná vált.
MTI/AP/Alex Brandon