2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a török elnök

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 14:25
Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban. Egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget. A szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI tudósítása szerint Erdogan

egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

A legnagyobb vígaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól

– fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy

a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon.

Nemcsak a Török Köztársaság történetének, hanem a világ egy legnagyobb sorscsapásával állunk szemben

– hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan.

Elmondta továbbá – írta meg a BBC nyomán a hvg.hu, hogy összesen hetven ország – köztük Magyarország is – segítséget nyújt a mentésben, az otthonuk nélkül maradt túlélőket pedig a népszerű turistacélpontnak számító Antalya szállodáiban tervezik ideiglenesen elszállásolni.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tegnap hajnalban több – 7,8 -es erősségű földrengés történt – Törökország központi részén, illetve Szíria északnyugati területein. A déli órákban aztán újabb hatalmas, legalább 7,6-os erősségű rengés rázta meg Törökországot.

Erdogan török elnök hétnapos nemzeti gyászt hirdetett, miközben több magyar mentőcsapat is elindult a bajba jutottakon segíteni.

Fotó: Összedőlt épület törmelékén ül egy nő a dél-törökországi Osmaniye tartományban levő Nurdagiban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/AP/Halil Hamra