2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Gigaberuházás tolhatja meg a magyar filmipar szekerét

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 15:20
Gigaberuházás tolhatja meg a magyar filmipar szekerét

A közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország cégcsoport, amelynek 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A virtuális stúdió a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, ezért

a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra

– olvasható a projekt kommunikációjával megbízott ügynökség MTI-hez küldött keddi közleményében.

A virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni.

Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma.

Emellett forgatásokon nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Ez a színészeknek is megkönnyíti a munkáját, hiszen a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, amelyben játszanak.

Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

Az épülő virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED falat telepítenek majd, a szintén legmodernebb kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások mellett.

Az alkalmazott technikai eszközöket folyamatosan tökéletesítik, hiszen a fejlesztők célja, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, valamint bővítsék a felhasznált eszközök számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladó technológia – az intelligens kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény – lehetővé teszi, hogy a virtuális stúdiók egyre több területen, például a film- és televízió iparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatók legyenek.

A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban, az elmúlt években London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a magyar filmipar bevétele 2022-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

Illusztrációs fotó: Pixabay