2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Eltűnhetnek a cuki minisamponok a szállodákból

Sztipán Orsolya, 2023. február 07. - 15:37
Eltűnhetnek a cuki minisamponok a szállodákból

Az Európai Bizottság olyan szabályok bevezetését javasolja, amelyek 2030-ra teljesen megszüntetik a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok használatát. Ez érinti a zöldségeket, gyümölcsöket is, valamint minden olyan árucikket, amely csomagolást igényel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Olyan intézkedések bevezetését szorgalmazza az Európai Bizottság, amelyek gazdasági és társadalmi szempontból is jelentős eredményeket hozhatnak. Gondoljunk csak bele az alábbi adatba:

 Az európai lakosok évente 180 kg-nyi csomagolási hulladékot termelnek.

Az uniós tagállamok műanyag-felhasználásának mintegy 40 %-át teszi ki a csomagolásra szánt mennyiség. Ennek a mennyiségnek a csökkentését tűzte ki célul az EU.

Nem lesznek többszörös csomagolású termékek

A Bizottság olyan lehetőségeket fog kidolgozni a lakossági csomagolási felhasználására, amely lehetővé teszi majd a minél kevesebb műanyag hulladék keletkezését. Tervezik a csomagolás mentesség elérését azoknál a termékeknél, ahol ez megoldható. A szükségtelen túlcsomagolást is szeretnék felszámolni, hiszen számos esetben dupla, vagy még több réteg csomagolóanyaggal burkolják be a termékeket. A cél az, hogy 2050-re ez az ágazat a klíma semlegesség olyan fokára kerüljön, amely már eléri a megvalósíthatósági szintet.

A Bizottság arra is törekszik, hogy Európa újrafeldolgozási kapacitásának növelje. Amire elérkezik a 2030-as esztendő, addigra minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie az Unión belül. Vonatkozik ez a műanyagok jelenlétére is a csomagolóanyagokban. Ezeket a műanyagoknak a újra feldolgozása különösen fontos.

Újrahasznosítható tárolóedények

Az Európai Bizottság kitűzött céljai között szerepel az is, hogy 2040-re 15%-os csökkenés történjen a tagállamok egy főre vetített csomagolási hulladék mennyiségében. Ebben nagy szerepet kap az újra-felhasználhatóság és az újrafeldolgozás egyaránt.

Az újra használat, azaz utántöltés fellendülése ugyancsak jelentősen növeli majd a hulladék-csökkenési arányt, így a gyártókat arra ösztönzik, hogy az elvitelre kínált ételt-italt újratölthető, újrahasznosítható tárolóedényekben kínálja a fogyasztók számára. Az újrahasználhatóságot megkülönböztető címkézéssel is javasolják  ellátni- ugyancsak újrahasznosítható anyagból legyártva azt.

Vége lehet a szállodai cuki minitusfürdők időszakának

Az Európai Bizottság kampánya arra is felhívja a figyelmet, hogy a teljesen egyértelműen felesleges csomagolásokat be kell tiltani, így például szükségtelennek tartja a vendéglátó-ipari egységekben felszolgált egyszer használatos ételek, italok csomagolását éppen úgy, mint a zöldségekét és gyümölcsökét is. De nem fogunk találni a hotelekben a vendégek számára mini flakonban odakészített samponokat és tusfürdőket sem.

Óriási ökológiai eredmények érhetőek el az intézkedések bevezetésével

A intézkedések bevezetése felbecsülhetetlen értékű eredményt hozna a 2030-ra tervezett csomagolás mentesség elérésével: 

- az üvegházhatású gázkibocsátás 43 millió tonnával csökkenthető (szemben a 66 millió tonnával, amely az intézkedések nélkül lenne várható)

- mintegy 1,1 millió köbméterrel csökkenne a vízhasználat

- 6,4 milliárd eurós csökkenés lenne elérhető a gazdasági-társadalmi károk költségeinek terén