2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A modellváltó egyetemek sokszorosát költik a kuratóriumi tagokra, mint a hallgatókra

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 09:45
A modellváltó egyetemek sokszorosát költik a kuratóriumi tagokra, mint a hallgatókra

Bár a legtöbb modellváltáson átesett felsőoktatási intézményt fenntartó vagyonkezelő alapítvány 100 milliárdos vagyonnal is rendelkezik, nem tűnnek bőkezűeknek a hallgatók ösztöndíjaik megszabásakor. Miközben a kuratóriumi tagok - köztük miniszterek, fideszes politikusok és kormányközeli üzletemberek - tiszteletdíjainak meghatározásakor vastagon fogott a ceruza. A szakértő szerint azonban az sem világos, hogy ezek az alapítványok végeznek-e érdemi tevékenységet, vagy csak felveszik a juttatást. Az Európai Bizottságnak ebből a rendszerből lett elege.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Többet költenek saját vezetőikre a kormány által modellváltásra rávett egyetemek vagyonkezelő alapítványai, mint amennyit a hallgatók ösztöndíjprogramjaira fordítanak – írta a 24.hu, amelyet a Telex szemlézett. A lap úgy értesült, hogy

a vagyonkezelő alapítványok évi 10 milliárd forintot kapnak az államtól,

mert bár a tulajdonosuk nem az állami, mégis költségvetési forrásból működnek tovább. Az évi 10 milliárdból pedig annak az ötöde,

kétmilliárd forint megy el a kuratóriumok tagjaira.

Munkájuk nem különösebben megterhelő, havonta két alkalommal üléseznek, de javadalmazásuk tetemes, havi egy-másfélmillió forint. A portál azt is kiszámolta, hogy összesen a felsőoktatási modellváltás óta 1617 milliárdnyi vagyont adott át a kormány az általa életre hívott 33 vagyonkezelő alapítványnak. Az említett szervezetekben számos kormánytag, fideszes politikus és kormányhoz közeli üzletember ül.

Ez az, amit kifogásul az Európai Bizottság, és hozta ezért azt a határozatot, hogy a modellt váltó egyetemek kimaradnak az Erasmus+ és a Horizont programokból, amely súlyos csapás volna a hazai felsőoktatás és az érintett intézmények valamint hallgatóik számára.

Szimbolikus példa ebben az ügyben Navracsics Tiboré, aki a kormány nevében úgy alkudozik a modellt váltott egyetemek érdekében a Bizottsággal, hogy közben ő elnöke az egyik kuratóriumnak,

a veszprémi Pannon Egyetem alapítványának. A Telex emlékeztet, hogy a szigorításról tavaly december 15-én határozott az Európai Tanács. Az alapítványi konstrukció miatt átláthatatlanná váló állami vagyon-kezelésről a 24.hu közérdekű adatigényléssel próbált információhoz jutni. Így kérte ki az alapító okiratokat, amelyek továbbra is keves adattal szolgáltak, sőt egyes egyetemek nem is reagáltak a megkeresésre.

Az egyetemek éves beszámolóiból a következő kép rajzolódik ki a lap szerint, a három leginkább tehetős alapítványi egyetem a következő:

  • Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány – saját tőkéje 2021 végén 341 milliárd forint;
  • a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány vagyona 151 milliárd forint;
  • a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány vagyona 113 milliárd forint.

Kiderült azonban is, hogy az egyes egyetemi alapítványok mennyit költenek kuratóriumi tagjaikra, és mennyit a hallgatói ösztöndíjakra:

  • A Varga Judit igazságügyi miniszter vezette Universitas Miskolcinensis Alapítvány 65 milliót adott kuratóriumi tagjainak (köztük Varga Juditnak), ezzel szemben „hátrányos szociális helyzetű, kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos, szakmai eredményt elért hallgatókra” ennek csak valamivel több mint a felét, 35 millió forintot.
  • Ennél is rosszabb az arány az Állatorvostudományi Egyetemnél, amelynek fenntartója, a Marek József Alapítvány 108 millió forintot osztott ki tagjai között, miközben 15 kiválasztott hallgatónak 21,75 millió forintot adtak.
  • A tárgyalásokat vezető Navracsics Tibor háza táján 81 millió forint ment el kuratóriumi tagokra (igaz, a miniszter itt nem vette fel az őt illető pénzt), miközben a Pannon Egyetemért Alapítvány 9,4 milliót adott a hallgatóknak.

A 24.hu-nak nyilatkozott a kérdésről a Transparency International szakértője, aki kiemelte, hogy az alapítványi kezelésű egyetemek igazi NER-találmány. Ligeti Miklós szerint az sem egyértelmű, hogy a kuratóriumok végeznek-e érdemi munkát, vagy csak névleges tevékenységükkel - ahogy a korrupciókutatás fogalmaz - kimerítik a járadékvadászat fogalmát.

A kiemelt kép forrása: Varga Judit Facebook-oldala