2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Huszonötszörösére emelkedett a napelemes pályázat önrésze

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 09:10
Huszonötszörösére emelkedett a napelemes pályázat önrésze

Addig húzta a kormány az elnyert lakossági napelemes pályázatokat, hogy az egyik nyertesnek a huszonötszörösére, 38 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett az önrésze. Ezzel nincs egyedül... Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szakszövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos emelkedés indokolt lehet az ágazatban, de ekkora nem. Mint mondta, minden esetben érdemes új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közel huszonötszörösére emelkedett az egyik nyertes önrésze az uniós pénzből indított lakossági napelemes pályázaton

– számolt be róla az RTL Híradó.

A hvg.hu szemléje szerint a zalaszentgróti férfi több mint egy éve, családi háza felújításának kezdetekor döntött úgy, hogy részt vesz a pályázaton. 165 ezer forint pályázatindítási díjat kellett kifizetnie, valamint 30 ezer forintot az energetikai vizsgálatra. 1,9 millió forintot nyert, a támogatási szerződésében pedig 38 ezer forint önrész szerepelt.

A pénz mostanáig nem érkezett meg, a héten azonban kapott egy e-mailt, amely szerint, ha befizeti az önrészt, meg is kezdődhet a napelemek telepítése. Csakhogy

a befizetendő összeg mostanra több mint 960 ezer forintra emelkedett.

A férfi azt mondta a csatornának: készültek arra, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell majd fizetniük az eredeti összegnél, de ekkora emelkedésre nem voltak felkészülve, nem is tudják előteremteni.

Lapunk, a frisshirek.hu már tavaly szeptemberben megírta, hogy hiába a kedvező elbírálás, az állam egyelőre nem fizet a napelempályázaton nyertes lakossági igénylőknek. Ahogy telik az idő, úgy emelkednek a költségek, és ezt a többletet nem fedezi a támogatás, a pályázóknak kell állniuk a cechet.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szakszövetség elnöke az RTL-nek elmondta, hogy 30-40 százalékos emelkedés indokolt lehet, de ekkora nem. Hozzátette: a honlapjukon keresztül

minden esetben érdemes új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény.

Az RTL Híradó beszámolójában felidézte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón elnézést kért a csúszás miatt, és a kifizetések felgyorsítását ígérte.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a miniszter tavaly, az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy behúzzák a kéziféket a korábban még nagyon támogatott lakossági napelem pályázaton.

Lényegében azt mondta, hogy aki mostantól napelemet szerel a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége: tehát a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztetőre szerelt napelemek piacát.

A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értették, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését.

Aztán – amint azt a frisshirek.hu is megírta – a héten érkezett a bejelentés, hogy felülvizsgálja a kormány a napelemes szabályozást. A kormányzatnak ugyanis már idén március 31-éig, de legkésőbb jövő év végére fel kellene oldania a napelemstopot ahhoz, hogy kézhez kapja a helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatáscsomagját, 2320 milliárd forintot. 

Illusztrációs fotó: Pixabay