2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Egymásnak estek a képviselők a szerb parlamentben Koszovó kapcsán

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 16:28
Egymásnak estek a képviselők a szerb parlamentben Koszovó kapcsán

A koszovói kormány hajlandó hozzájárulni a helyi szerb önkormányzatok szövetségének megalakításához, melynek révén az ottani szerb kisebbség nagyobb autonómiát kaphatna. Aleksandar Vucic szerb elnök a szerb-koszovói kapcsolatok normalizálása mellett érvelt tegnap a belgrádi parlamentben, melyet követően ellenzéki képviselők hazaárulónak nevezték. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A koszovó kormányfő bejelentése megteremti a további tárgyalások lehetőségét Pristina és Belgrád között.

A szerb elnök a belgrádi parlament tegnapi rendkívüli ülésén egy francia-német közös terv elfogadása mellett érvelt, mely a kétoldalú kapcsolatok rendezésére szolgálna. Ellenkező esetben Szerbia teljesen elszigetelődhet a nemzetközi színtéren. 

Európai páriává válnánk. Teljesen elszigetelődnénk, senki nem állna szóba velünk. Semmilyen pénzeszközhöz nem jutnánk hozzá. A modern világban egyedül nem lehet működni

- érvelt Aleksandar Vucic.

Felszólalása közben dulakodás tört ki a belgrádi parlamentben, a Szkupstinában a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.

Nemet mondunk a kapitulációra. Vucic, elárultad Szerbiát!

– kiáltozták az ellenzéki padsorokból. A szerb radikálisok minden lépést élesen elleneznek, ami Koszovó későbbi elismeréséhez vezethet. Belgrád utcáin is tüntettek a kétoldalú megegyezés ellen - az Euronews híradása szerint.

Aleksandar Vucic szerb elnök január 20-án tárgyalt az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel. Állítása szerint amennyiben Belgrád nemet mond az uniós rendezési javaslatra, Szerbia EU-integrációs folyamatát felfüggesztik, továbbá blokkolják az országba irányuló nemzetközi befektetéseket

- írja a balkaninsight.com. 

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, melyet Szerbia azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a döntő többségében albánok lakta területet. Az immár független, hozzávetőlegesen 1,9 millió lakosú államban mintegy 100 -110 ezer szerb él. A kisebbség fele egy tömbben, az északi fekvésű Kosovska Mitrovica térségében, a szerb határ közelében, míg a másik közel 50 ezer ember szétszórva, szórványban az ország különböző részein.

Fotó: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC