2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Orbán: a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét a következő hat hónapban

frisshirek.hu, 2023. február 01. - 17:47
Orbán: a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét a következő hat hónapban

Szerda délután jelezte Orbán Viktor, hogy bejelentésre készül a hatalmas bajban lévő Dunaferr-rel kapcsolatban, délután pedig egy videóval jelentkezett, melyben bejelentette, hogy a kormány a következő hat hónapban kifizeti a gyár dolgozóinak bérét. Hogy jutott el eddig a cég? A történetet a Frisshirek.hu is folyamatosan követte. Az üzemeltető cég december elején csődöt jelentett, a dolgozók a teljes bérük helyett csak kétszázezer forintot kaptak, a kormány előállt egy Dunaferr-re írt rendelettel, ami lehetővé tette a felszámolási eljárás megindítását, és ideiglenes vagyonfelügyelő kihelyezését, a rendelet megjelenését követő napon a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte a cég felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy szerdán találkozott azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos (Fidesz), Dunaújváros országgyűlési képviselője vezet.

A csapat azon dolgozik immár hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt

- mondta a kormányfő, aki felidézte:

a Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók.

"Sajnos Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem"

- hangoztatta.

Orbán Viktor szavai szerint a szerdai kormányülésen Mészáros Lajos előterjesztésére azt a döntést hozták, hogy

a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ez több mint 16 milliárd forint

- tette hozzá.

Beszámolt arról is, a következő hónapokban azon fognak dolgozni, hogy a hat hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek.

Czomba Sándor államtitkár még decemberben jelezte, hogy informálisan megkezdődtek a tárgyalások az állami cégek vezetőivel és a szakszervezetekkel, mert látják, érzékelik a gondot, ami abból fakad, hogy a hároméves bérmegállapodásban rögzített fizetésfejlesztésnél magasabb lesz az idén az infláció. Rámutatott, hogy nincsenek késésben, mert korábban is az volt a gyakorlat, hogy januárban kezdődtek meg az állami szektorban a bértárgyalások, a kabinet pedig mindenképpen igyekszik segíteni a feleket, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, ami mindkét félnek megfelelő - írta meg a Frisshirek.hu.

Hogy jutott el eddig a cég? A történetet a Frisshirek.hu is folyamatosan követte.

  • Az üzemeltető cég december elején csődöt jelentett,
  • a dolgozók a teljes bérük helyett csak kétszázezer forintot kaptak,
  • a kormány előállt egy Dunaferr-re írt rendelettel, ami lehetővé tette a felszámolási eljárás megindítását, és ideiglenes vagyonfelügyelő kihelyezését,
  • a rendelet megjelenését követő napon a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte a cég felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Fotó: Wikipédia - Készítette: Akutyambuksi - A feltöltő saját munkája