2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

23 éve történt Európa második legnagyobb természeti tragédiája, a tiszai ciánszennyezés

frisshirek.hu, 2023. január 30. - 12:28
23 éve történt Európa második legnagyobb természeti tragédiája, a tiszai ciánszennyezés

2000. január 30-án átszakadt a nagybányai Aurul Bányaipari vállalat zagytározója, amelynek hatására annak cianidos tartalma a Láposba, onnan pedig a Szamosba és a Tiszába került. A történtekről Áder János volt köztársasági elnök a podcast műsorában emlékezett meg a kárelhárításban résztvevő vízügyi szakemberrel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Közeleg a Tisza élővilágának emléknapja!

- kezdte bejegyzését Szalay Ferenc. Szolnok polgármestere a február 1-ei időponttal kapcsolatban felidézte Európa második legnagyobb környezeti szennyező katasztrófáját,

amely Csernobil után a tiszai ciánszennyezés volt.

Bár a tragédia 2000-ben történt, és Szalay Ferenc 2006-ban vette át újra a város vezetését, még akkor is évekig tartottak a helyreállítási munkálatok.

Szeretett folyónk szerencsére a vártnál hamarabb újjászületett

- jegyezte meg visszaemlékezésében. Szalay Áder János korábbi köztársasági elnök podcast-jét ajánlotta a témában, amelyben ezt a kérdést járták körbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság laborvezetőjével, Nagy Mariann-nal. A szakember a beszélgetésben felidézte, hogy mi is történt akkoriban a Tiszán, és hogy a nagy szennyezés után nem sokkal is kár érte a folyó ökoszisztémáját.

2000. január 30-án egy romániai aranybányánál gátszakadás történt, amelynek következtében 100 ezer köbméter cianidos zagy került a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába.

A tározót mindössze egy évvel korábban adták át, tehát súlyos tervezési, engedélyezési és működtetési hibáknak is állniuk kellett a háttérben a rendkívüli időjáráson túl - számolt be a 23 éve történtekről Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának múlt hétfőn megjelent adásában az MTI beszámolója szerint.

A román hatóságok egy nappal később értesítették a magyar felet

- emlékezett vissza Nagy Mariann, aki azt is megjegyezte, hogy Nagybánya a testvérvárosa Szolnoknak, ezért az ottani polgármester már január 30-án éjszaka jelezte telefonon a problémát a magyar településvezetőnek, amely tisztséget akkor is Szalay Ferenc töltött be. Ez komoly segítséget jelentett, mivel áradásos időszakban gyorsan terjed a szennyezés - tette hozzá a vízügyi szakember, aki a kárelhárításban is részt vett.

A 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, a határozatból azonban nem lett jogszabály: még mindig használható a technológia, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetszennyező

- hangsúlyozta Áder, aki a védekezés eredményeit is ismertette:

  • a Tisza-tó 93 százalékába nem jutott be a szennyezés,
  • 13 holtágat teljesen megmentettek,
  • megóvták a felszín alatti vízbázist,
  • és senki sem halt bele a környezetpusztításba.

A károk így is felbecsülhetetlenek:

  • 1250 tonna, vízfelszínen úszó haltetemet fogtak ki és semmisítettek meg,
  • a kárt 30 milliárd forintra becsülték (akkori áron).

Magyarország ugyanis beperelte a szennyező román-ausztrál vállalatot - idézte fel Áder János -, amely pert hiába nyert meg hazánk, a cég azóta csődbe ment, így egy fillért sem kapott. Románia pedig nem vállalta magára a cég terhét. A környezetpusztítás miatt hosszabb időre fel kellett függeszteni a halászatot és a horgászatot, továbbá a turizmus is nagyon megsínylette a történteket - zárta beszámolóját a beszélgetésről az MTI.

A kiemelt kép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd, amelyen 2000. február 9-én épp erősítik a Zazar-patak gátját. A nagybányai Aurul Bányaipari Vállalat zazari ipari derítőjéből ebbe a patakba ömlött a ciánnal szennyezett víz.