2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Késedelem nélküli megoldást sürgetett Ferenc pápa

frisshirek.hu, 2023. január 29. - 18:45
Késedelem nélküli megoldást sürgetett Ferenc pápa

Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI tudósítása szerint

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nagy fájdalommal fogadja a Szentföldről érkező híreket.

Megemlítette azt a tíz palesztint, akik egy terrorellenes izraeli katonai akcióban veszítették életüket az utóbbi napokban, valamint a Jeruzsálem térségében egy zsinagógánál történt támadást, amelyben – amint arról korábban lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt – egy palesztin ölt meg hét izraelit, további hármat pedig megsebesített.

A pápa hozzátette, év eleje óta tucatnyi palesztin halt meg az izraeli hadsereggel vívott tűzharcokban.

A napról napra erősödő halálspirál nem tesz mást, mint kioltja a két nép közötti bizalom még létező sugarait

– jelentette ki a pápa.

Az egyházfő az izraeli és palesztin kormányhoz, valamint a nemzetközi közösséghez intézett felhívást azonnali, késedelem nélküli megoldás érdekében, mely a párbeszédre és a béke őszinte keresésére épül.

Ferenc pápa arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a szentföldi békéért.

A pápa súlyosnak nevezte az úgynevezett Lachin-folyosó térségében kialakult humanitárius helyzetet. A dél-kaukázusi övezetre Ferenc pápa több hete hívja fel a figyelmet, miután december 12-én Azerbajdzsán lezárta a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő korridort.

Ferenc pápa kijelentette, együtt érez azokkal, akik a tél kellős közepén „embertelen körülmények között” találják magukat. Nemzetközi erőfeszítést sürgetett a békés megoldás érdekében.

Békét szorgalmazott a „mártír” Ukrajnában is, a „bántalmazott” ukrán nép számára.

A pápa bejelentette, hogy kedden apostoli látogatásra indul a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba, ahol szintén évek óta harcok dúlnak.

A látogatást a „béke ökumenikus zarándoklatának” nevezte, miután Dél-Szudánban a katolikus egyházfőhöz az anglikán egyházat vezető Justin Welby, Canterbury érseke, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlése úgynevezett moderátora is csatlakozik.

Fotó: Ferenc pápa. MTI/AP/Domenico Stinellis