2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Határon Túli Szemle - Gyógyszerhiány Szlovákiában, a világ öt legjobb fesztiváljának egyike az újvidéki Exit

frisshirek.hu, 2023. január 28. - 16:00
Határon Túli Szemle - Gyógyszerhiány Szlovákiában, a világ öt legjobb fesztiváljának egyike az újvidéki Exit

Három éve nem tapasztalt gyógyszerhiány alakult ki Szlovákiában. Mindeközben a világ öt legjobb könnyűzenei fesztiválja közé választották az újvidéki Exit feszivált.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

FELVIDÉK

Három éve nem tapasztalt gyógyszerhiány van Szlovákiában

Sprayk, orrcseppek, influenza elleni tabletták, antibiotikumok, köhögés elleni szirupok és kúpok – különösen az ilyen típusú gyógyszerek esetében érzékelhető a hiány.

Több mint 380 gyógyszert szállítunk a szlovákiai piacra, hatvannál is több gyártóra támaszkodva. Egyes esetekben ennek ellenére előfordulhat átmeneti hiány bizonyos gyógyszerekből

– mondta el a Joj megkeresésére a TEVA Pharmaceuticals Slovakia biotechnológiai cég szóvivője, Diana Madarászová.

A probléma nem kizárólag a gyógyszerek előállításához szükséges nyersanyagok beszerzésével kapcsolatban áll fenn, a csomagolóanyagokat is érinti. Az infláció is hatással van a gyógyszerekre, hiszen forgalmazásuk a nemzetközi logisztikától függ, melynek költségei az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedtek.

Mindeközben a gyógyszerészek arra kérik az embereket, ne vásároljanak feleslegesen gyógyszereket – áll a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) és a Gyógyszertár-üzemeltetők Szövetségének (APSL) nyilatkozatában. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerfelhalmozás lehet az egyik oka annak, hogy hiány van bizonyos gyógyszerekből.

Megértem, ha az emberek fel akarják tölteni a készleteiket, ha azt látják, hogy egyes gyógyszerekből rendszeresen hiány van a patikákban. De tudni kell, hogy a gyógyszerek szavatossági ideje korlátozott, és nem ajánlott a szavatossági idő lejárta után használni őket. Vagyis fölösleges nagyobb készleteket felhalmozni

– jelentette ki Miroslava Snopková, az SLeK alelnöke.

Snopková azt tanácsolja, ellenőrizzük az otthoni tartalékainkat. 

Ha van otthon annyi gyógyszer, amennyi egy hétre elég, akkor is, ha mindenki egyszerre betegszik meg a családban, nem kell többet beszerezni

– tette hozzá.

Az APSL hangsúlyozta, fontos, hogy körültekintően használjuk a gyógyszereket. Nem szabad fölöslegesen gyógyszereket felhalmozni. Szlovákiában évente mintegy 200 tonna gyógyszert semmisítenek meg a szavatossági idejük lejárt miatt.

Jelenleg főleg antibiotikumokból van hiány a gyógyszertárakban, de kevés a fájdalomcsillapító és a kisgyerekeknek szánt szer is. Az egészségügyi minisztérium és az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal tájékoztatása szerint ennek oka a reexport, valamint a gyártási és logisztikai problémák - írja az ujszo.com.

VAJDASÁG

Az Exit a világ öt legjobb fesztiválja között

Az újvidéki Exit az ötödik legjobb fesztivál a világon, közölte pénteken a DJ Mag nevű vezető zenei portál.

Világszerte több mint 100 ezren szavaztak arról, melyik volt tavaly a kedvenc fesztiváljuk. Az újvidéki Exit zenei eseménysorozata olyan neves fesztiválokat előzött meg, mint a Glastonbury, a Coachella, a Burning Man, a Lollapalooza, a Sziget, az Awakenings.

Ez az elismerés tovább erősíti az Exit nemzetközi hírnevét, melyet több mint két évtizede a világ egyik legrangosabb fesztiváljaként tartanak számon. Különösen figyelemre méltó az a tény, hogy a lista kizárólag a közönség szavazatainak figyelembevételével alakult ki

- jelentette ki a hír kapcsán Dusan Kovacevic, az Exit alapítója és igazgatója.

Az első helyen a belga Tomorrowland végzett, második lett az amerikai Ultra Music és EDC Las Vegas, őket a brit Creamfields North követi.

Az elismerésnek külön jelentőséget ad, hogy a tekintélyes DJ Mag olvasóitól származik, akik Top 100 fesztiválok, Top 100 DJ-k és Top 100 klubok listája a szakmán belül az etalont jelenti, különösen az elektronikus zenében.

Az ugyancsak szerbiai Lovefest a 35. helyen végzett - írja a Vajdaságma nevű délvidéki hírportál.

Összeverekedtek a migránsok Zomborban

Két migránscsoport csapott össze Zomborban, ketten megsérültek a verekedők közül. Az összetűzésben egy tucatnyian vettek részt, nemzetiségi hovatartozásukról nincs információ.

A Tanjug hírügynökség szerint a verekedők nem használtak lőfegyvert. A szerb  RTV ezzel szemben azt állítja, hogy lőttek is. Egyes médiumok három sérültről számoltak be, őket a zombori kórházba szállították. A Blic napilap úgy értesült, hogy halálos áldozata is van az összetűzésnek. Ezt ugyanakkor más forrás nem erősítette meg.

Fotó: Exit Festival Facebook-oldala